ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi a lansat o carte despre oamenii pe care i-a cunoscut

14:29 | 31.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)”, semnată de fostul ministru de Externe al României, scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi a fost lansată ieri seară la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit autorului volumului, ”Micul almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut”) reunește 40 de portrete ale unor personalități internaționale și naționale importante în biografia intelectuală și profesională a cronicarului. „Din lumea largă”, cum și-a intitulat autorul prima parte, cititorul îi va cunoaște prin prisma ochilor lui Baconschi pe Papa Ioan Paul al II-lea, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy, Jacques Le Goff, José Manuel Durão Barroso, Nicolas Cage și alții. Cititorul va mai afla despre personalități marcante românești precum Emil Constantinescu (fostul președinte al României), Regele Mihai I, Andrei Pleșu, Alexandru Paleologul, Traian Băsescu, Gabriel Liiceanu etc.

„Sunt 40 de portrete: 20 din România și 20 din lumea largă de mari personalități, care într-un fel sau altul m-au influențat sau pe care am avut privilegiul să-i întâlnesc pe viu și le-am evocat în crochiuri, nu am scris o mie de pagini de memorii. Cu detalii semnificative, împrejurările în care i-am cunoscut, am selectat și câte o anecdotă. Sper ca aceste portrete și evocări să relanseze ca subiect ideea oamenilor de seamă, pentru că azi, chiar dacă continuăm să citim clasici, nu prea mai admirăm pe nimeni. Criticăm, demolăm, ierarhia valorilor e supusă unui tir critic nemilos”, a precizat autorul cărții, Teodor Baconschi.

Prezent la eveniment, vicepremierul Iurie Leancă a subliniat rolul pe care l-a avut Teodor Baconschi, în timpul mandatului său de ministru de Externe, pentru apropierea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. ”Teodor Baconschi și-a asumat un rol de avocat dar și de locomotivă în acest efort de a scoate Republica Moldova din anonimat sau dintr-o izolare, de fapt, pe care ne-au impus-o comuniștii. Să ne amintim de 2009: relații suspendate cu UE din cauza introducerii regimului de vize pentru cetățenii români. Toți se uitau la noi cu scepticism și cu multă neîncredere. Iată că lui Teodor Baconschi îi revine meritul de a ne ajuta să parcurgem această etapă foarte repede”, a menționat Iurie Leancă.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a accentuat că Teodor Baconschi are rădăcini basarabene. ”Este fiul scriitorului A. E. Baconschi, care s-a născut în județul Hotin. În virtutea faptului că a ocupat diverse funcții diplomatice, autorul a cunoscut mai multe personalități din țară și peste hotare, pe care le-a descris în această carte. Este un volum nespus de interesant și prețios  pentru publicul cititor”, a mai spus Arcadie Suceveanu.

Teodor Baconschi (n. 14 februarie 1963, București, România) este un antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român, fost ministru de externe al României, între 23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012, în Guvernul Emil Boc (2).

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18002631

img18002631

img18002631

img18002631

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!