ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost semnat primul contract de finanțare în cadrul programului „Prima Casă”

12:01 | 02.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Primul contract de finanțare în cadrul Programului „Prima Casă”, care a devenit funcțional pe 26 martie, a fost semnat astăzi de tânăra familie Nimerenco cu banca Moldova Agroindbank. „Ne bucurăm pentru ei, care au ales să-și construiască viitorul acasă. Ne dorim să fie mai mulți”, a declarat cu această ocazie ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, informează MOLDPRES.

”Dimensiunea programului este de un miliard de lei. Ceea ce înseamnă că băncile pot emite credite de două miliarde de lei", a menționat ministrul Finanţelor.

Peste 200 de persoane au apelat deja la bancă, a anunțat Serghei Cebotari, preşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank. El a adăugat că băncile dispun de sume importante de lichidități, astfel că posibilitățile de creditare sunt foarte mari.

La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare. Pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei. Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL). Contribuția personală a beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10 la sută din valoarea totală a locuinței, adică de trei ori mai mică în comparaţie cu creditele ipotecare obişnuite. Dacă locuința costă un milion de lei, contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 100 000 de lei. Dacă persoana respectivă dorește și are bani mai mulți, prima contribuția poate să fie mai mare, astfel ca să ia o sumă mai mică a creditului.

Creditele ipotecare sunt accesibile în trei bănci: Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank.

Prin programul „Prima Casă” vor putea fi procurate doar locuințe date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile. Prețul maxim de cumpărare care va fi acceptat spre creditare este de 1 milion de lei.

Aproximativ zece mii de familii sunt aşteptate să aplice la programul Prima Casă în anul 2018.

Guvernul intenționează să propună modificări la actele normative și legislație care ar viza riscul valutar, extinderea persoanelor a căror venituri pot fi luate în calcul la eliberarea creditelor, cu rudele de gradul II, dar și includerea în Program nu doar a angajaților, dar și a întreprinzătorilor.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18002651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!