ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul Dumitru Fusu a fost comemorat la 80 de ani de la naștere

18:31 | 02.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. O seară de comemorare cu genericul ”Dumitru Fusu - artistul legendă”, consacrată regretatului actor și regizor, la 80 de ani de la naștere, a avut loc astăzi în cadrul ședinței clubului literar ”Homo Aestheticus”,  moderată de academicianul Mihai Cimpoi și scriitorul Iulian Filip, la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Dumitru Fusu a fost un artist prin excelență, care a făcut parte din generația de aur a Teatrului ”Luceafărul”, iar scriitorul Iulian Filip a afirmat că regretatul actor și regizor a avut un destin împlinit, fugind din scena clasică în căminele studențești, unde prezenta monospectacolele sale.

La rândul său, criticul de artă Constantin Spânu a subliniat că Dumitru Fusu a fost un bun grafician, care cunoștea prin excelență istoria artelor plastice, iar cineastul Mihai Ștefan Poiată a spus că atunci când făcea film, Dumitru Fusu era și scenarist, și actor. Potrivit directorului Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, Dumitru Fusu a fost un bun prieten al instituției, menționând că în anii ’90, când s-au deschis fondurile de carte românească, el venea zilnic la bibliotecă.

În cadrul evenimentului, actorii Valentin Zorilă, Ghenadie Gâlcă și Alexandru Pleșca au prezentat un recital din versurile poetului Dumitru Fusu. Tot aici a fost vernisată o expoziție cu lucrări de grafică, semnate de pictorul Dumitru Fusu. De asemenea, în fața celor prezenți au fost proiectate fragmente din filmele realizate de regretatul regizor.

Dumitru Fusu s-a născut la 29 martie 1938 în satul Parcova, județul Bălți, astăzi raionul Edineț. A studiat la Școala Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova (1955-1960), obținând o diplomă de actor de teatru și film. În perioada 1977-1979 a urmat cursurile superioare de regie și scenaristică la Moscova, specializându-se ca regizor de film.

După absolvirea studiilor universitare, a activat în anii 1960-1970, cu unele întreruperi, ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. În 1968 a fondat pe lângă Filarmonica de Stat din Chișinău Teatrul unui Actor. În perioada 1979-1984 a fost regizor la Studioul ”Moldova-Film”. Din 1999 a fost organizator la Chișinău al Festivalului Internațional de Teatru "One Man Show". A predat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. S-a manifestat și ca pictor, în calitate de portretist. A editat două cărți de versuri: ”Voce din culise” și ”Mai singur decât cel nenăscut”.

Dumitru Fusu a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu” și cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viață la 14 ianuarie 2014. El a fost înmormântat în Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002677

img18002677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!