ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul a respins inițiativa unui grup de deputați care a propus extinderea vechimii mașinilor importate

16:37 | 04.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a dat aviz negativ inițiativei unui grup de deputați care a propus extinderea termenului de exploatare la importul mijloacelor de transport auto cu 4-5 ani, informează MOLDPRES.

Astfel, autorii proiectului propun să fie permis importul de vehiculele pentru transportul a mai mult de 20 de persoane cu o vechime de până la 15 ani, față de 10 ani cum e prevăzut în prezent, precum și a mijloacelor de transport auto destinate transportării a maximum 20 de persoane – de la 7 la 11 ani.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în ședința Guvernului că propunerea nu poate fi acceptată deoarece vizează și politica fiscală. ”Proiectele de acte normative cu impact financiar asupra bugetelor se supun expertizei financiare în conformitate cu legislaţia ce reglementează modul de elaborare a actelor normative; pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget”, a spus ministrul.

Guvernul nu a susţinut iniţiativa legislativă, invocând mai multe argumente privind necesitatea sporirii calităţii şi performanţei parcului auto naţional şi protecţiei mediului înconjurător. Limitarea duratei de exploatare a mijloacelor de transport auto, precum şi a motoarelor şi caroseriilor, se impune în vederea sporirii calităţii şi performanţei parcului auto, dar şi a siguranţei la trafic, datorită numărului mare de accidente din cauza stării tehnice nefavorabile şi vechimii mijloacelor de transport implicate, se spune în avizul Executivului.

Importul unor vehicule cu termen de exploatare de până la 15 ani „va avea ca efect învechirea parcului auto”. Guvernul mai comunică că Strategia de mediu pentru anii 2014-2023, aprobată prin Hotărârea Guvernului din 24 aprilie 2014, prevede că integrarea prevederilor de mediu în politica din domeniul transportului vizează protejarea mediului ambiant prin promovarea acţiunilor care vor reduce zgomotul şi emisiile de bioxid de carbon.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18002747

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!