ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Perioada oferită investitorilor pentru construcția centralelor electrice a fost extinsă

16:42 | 05.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Perioada oferită investitorilor pentru construcția centralelor electrice a fost extinsă de la 24 la 36 de luni, potrivit unor modificări și completări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Rectificările au drept obiectiv armonizarea legislației naționale în domeniul energiei regenerabile la acquis-ul UE prin transpunerea elementelor pachetului energetic III.

De asemenea, sunt stabilite noi mecanisme de suport pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile, precum și alte elemente ce țin de asigurarea funcționării și dezvoltării sectorului în Republica Moldova.

Modificările vor oferi mai multă claritate investitorilor în domeniul energiei regenerabile și vor corela prevederile legii respective cu legislația privind energia electrică și gazele naturale.

Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va avea competența de confirmare a statutului de producător eligibil pentru dezvoltatorii de proiecte, care își manifestă interesul pentru investițiile în tehnologiile de valorificare a energiei regenerabile în țara noastră.

La fel, în legislație au fost introduse noțiunile de garanție de bună execuție a contractului, garanție pentru ofertă și garanție pentru participare.

Guvernul urmează să stabilească regulile de organizare și desfășurare a licitațiilor de capacități pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, astfel încât să fie promovată competiția în rândul marilor investitori.

Prezenta lege a intrat în vigoare la data de 25 martie.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18002797

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!