ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată expoziția-concurs de artă plastică ”Hristos a înviat!”

17:57 | 05.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Circa 80 de lucrări de pictură, inclusiv 20 de icoane, ceramică, tapiserie, sculptură și ceramică cu tematică religioasă au fost prezentate în cadrul expoziției-concurs  ”Hristos a înviat!”, care a fost vernisată astăzi la Centrul ”C. Brâncuși” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de către Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.

Solicitat de MOLDPRES,  protoiereul mitrofor, dr. Manole Brihuneț, președintele juriului a menționat că expoziţia îşi propune  drept scop promovarea artiştilor plastici profesionişti, membri ai Uniunii Artiștilor Plasitici din Republica Moldova, care abordează în creaţia lor tematică religioasă (creştină) şi a celor care creează lucrări de artă plastică religioasă canonică (creştin-ortodoxă).

Cu diplome de merit acordate de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove au fost distinși artiștii plastici Virgil Tecuci, Vlad Afanasiu, Mihai Damian, Timotei Bătrânu, Gheorghe Movilă, Elena Leșcu și Valeriu Vânagă, iar cu diplome de merit din partea Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova – Alexandru Macovei, Mihai Mireanu, Ghenadie Jalbă,  Iurie Iazan și Mihail Statnâi.  

Pictorul Timotei Bătrânu a afirmat că a prezentat în cadrul expoziției două icoane: Prea Sfânta Maică, Fecioara Maria și cea a Mântuitorului Nostru, Iisus Hristos, executate în temperă de ou pe lemn. ”Culorile le fac singur: din gălbenuș de ou și prafuri de culoare.  Lemnul trebuie să fie uscat cel puțin trei ani, din  cedru sau tei. Pe lemn se încleie tifon, pe urmă merg 7 straturi de grund afumat din cretă, clei din lemn și un pic  de ulei de in. Se dă de 7 ori pentru că este o cifră magică.  După  fiecare strat se șlefuiește până la oglindă. Pe urmă se pune foița de aur, după se începe pictura propriu-zisă.  De obicei, o icoană se pictează în post și rugăciune”, a precizat Timotei Bătrânu.

Expoziția va fi deschisă până la 22 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img18002802

img18002802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!