ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Relațiile moldo-bulgare vor fi intensificate, susține vicepremierul Iurie Leancă

13:02 | 06.04.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Relațiile moldo-bulgare în domeniul politic, economic, educație și cel cultural urmează a fi intensificate. Declarația a fost făcută astăzi de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, care a efectuat, în perioada 4-5 aprilie, o vizită de lucru la Sofia, Bulgaria, relatează MOLDPRES.

Oficialul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că, în timpul vizitei, a avut întrevederi cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, vicepremierii Ekaterina Zaharieva și Tomislav Doncev, mai mulți parlamentari bulgari și alți oficiali.

„Vizita a fost efectuată la invitația doamnei Zaharieva. Am avut discuții productive cu partenerii bulgari, în urma cărora am obținut rezultate foarte bune. Discuțiile s-au axat pe trei subiecte importante: relațiile bilaterale, comunitatea bulgară din Republica Moldova și rolul Bulgariei în perspectiva integrării europene a țării noastre. Astfel, am stabilit că relațiile bilaterale sunt bazate pe încredere și avem un potențial foarte mare, care necesită a fi valorificat”, a spus Leancă.

Vicepremierul a remarcat că, în cadrul discuțiilor, s-a decis ca dialogul politic să fie intensificat printr-un șir de vizite în Republica Moldova, în special în Taraclia.  „În timpul vizitelor la Taraclia urmează să stabilim problemele cu care se confruntă comunitatea bulgară. Am propus stabilirea unor relații de înfrățire dintre comunitățile de bulgari din Taraclia și cei din Bulgaria, ca aceștia să desfășoare activități și proiecte comune. La fel, am cerut un sprijin din partea Sofiei pentru a computeriza școlile din localitatea dată. De asemenea, am propus dezvoltarea universității din Taraclia prin schimbul de cadre în cadrul proiectelor comune. Un subiect important a fost studierea limbii române de către bulgari”, a afirmat Iurie Leancă.

Potrivit oficialului, un alt subiect a fost situația de securitate din regiune, neutralitatea țării și aderarea la NATO. „În cadrul discuțiilor, președintele Bulgariei, Rumen Radev, ne-a felicitat cu faptul că am reușit să realizăm un șir de reforme și ne-a îndemnat să continuăm parcursul european al țării. La fel, am stabilit intensificarea relațiilor economice, în special în sudul țării. În acest sens, oamenii de afacere bulgari vor face o vizită la toamnă în țara noastră, fapt care sperăm noi că va aduce proiecte noi”, a menționat vicepremierul.

De asemenea, în cadrul vizitei, vicepremierul Iurie Leancă a avut un dineu de lucru cu un grup de ambasadori occidentali acreditați la Sofia și a oferit un interviu postului național de televiziune BNT.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18002817

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!