ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Letonia a fost realizat un film cu Leons Briedis despre Grigore Vieru

11:09 | 10.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. R. Moldova și Letonia unite de prietenia lui Leons Briedis cu Grigore Vieru au devenit subiectul filmului „Valuri în pustiu”, prezentat la Riga în cadrul unei proiecții private la muzeul scriitorului Imants Ziedonis. Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută în capitala letonă cu concursul Ambasadei Republicii Moldova din această țară, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, filmul documentar „Valuri în pustiu” cu protagonistul Leons Briedis, poet, nuvelist, eseist și traducător leton, povestește despre legătura sufletească a poetului față de Republica Moldova, valoarea versurilor lui Vieru pentru poporul leton, în special poezia “În limba ta”, care a devenit în anii ’80 „imnul neoficial al renașterii naționale” în Letonia (“Dzimta Valoda”).

Filmul „Valuri în pustiu” este regizat de Olga Lucovnicova, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, aflată la Riga în cadrul programului Erasmus+, realizat în cooperare cu Centrul leton pentru dezvoltarea tineretului și sprijinit de Ambasada Republicii Moldova în Letonia.

Leons Briedis și soția Maria Briede-Macovei au fost distinși cu medalia “Meritul Civic” pe 12 octombrie 2016 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor moldo-letone de prietenie și merite în aprofundarea legăturilor interculturale.

(Editor M. Jantovan)

img18002863

img18002863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!