ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei proiecte de asigurare cu apă în nordul ţării şi-au creat Comitete directoare locale

11:41 | 10.04.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. Trei proiecte de alimentare cu apă şi canalizare în nordul ţării şi-au luat startul, după ce recent pentru acestea au fost constituite Comitete directoare locale. Este vorba de programe de îmbunătăţire a serviciilor de asigurare cu apă în oraşele Drochia, Făleşti şi Edineţ, ce vor fi implementate de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES.

Comitetele directoare locale vor servi în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi interesate în implementarea proiectelor, în particular, și a politicii de dezvoltare regională, în general.

Denis Parea, consultant național GIZ în servicii publice locale, a menționat că structurile nou-create vor oferi soluții pentru orice probleme care ar putea apărea pe parcursul implementării proiectelor și, totodată, vor oferi mai multă responsabilitate părților implicate la nivel local.

În urma realizării celor trei proiecte, rețelele de alimentare cu apă din Edineț vor fi extinse cu 4,5 km, iar 22,9 km vor fi reabilitate. În orașul Fălești, 11,5 km de rețele de alimentare cu apă vor fi reabilitate. Totodată, la Fălești rețelele de alimentare cu apă vor fi extinse cu 2,4 km și vor fi construite 2,6 km de rețele de aducție.

În orașul Drochia, vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Mai mult, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. În acelaşi timp, la Drochia va fi construită o stație de tratare a apei potabile și reabilitate două stații de pompare, şapte castele de apă și şase rezervoare de apă potabilă. De asemenea, vor fi instalate şapte stații hidrofor în blocurile locative multietajate.

Valoarea estimativă a proiectului de la Drochia se cifrează la 1,5 milioane de euro, a proiectului din Fălești –   circa 1,3 milioane de euro, iar a proiectului de la Edineț – 2,8 milioane de euro.

Aceste proiecte sunt finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova”, care este implementat de GIZ în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Guvernele Suediei, României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18002865

img18002865

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!