ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rata anuală a inflației continuă să scadă, în martie a coborât sub ținta BNM

15:23 | 11.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Rata anuală a inflației a coborât, în luna martie, la nivelul de 4,7 la sută, sub ținta inflației Băncii Naționale a Moldovei (BNM), de 5 la sută. Indicele prețurilor de consum continuă să scadă, în ultimele trei luni reducându-se cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

BNS a anunțat astăzi că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna martie de 8,8 la sută, la mărfuri nealimentare – 2,4 la sută și la serviciile prestate populaţiei respectiv 1,3 la sută. Evoluția prețurilor confirmă prognozele Băncii Naționale care anterior anticipa că rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7,3 la sută înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2,5 la sută în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută în trimestrul doi 2019, potrivit Raportului asupra inflației nr. 1. BNM a revizuit, în februarie, în scădere prognoza ratei inflației pentru acest an la 3,7 la sută, față de 4 la sută cât anticipa în raportul asupra inflației nr. 4, lansat în luna noiembrie anul trecut.

După diminuarea tarifelor și a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 în medie cu 20,2 la sută de către Consiliul de Administrație al ANRE, BNM sublinia că având în vedere faptul că ponderea gazului din rețea în cadrul structurii indicelui prețului de consum constituie aproximativ 2,1 la sută, modificarea a generat un impact de 0,4 puncte procentuale asupra inflației de consum în anul 2018. Ca urmare, au fost recalculați indicii inflației pentru lunile ianuarie și februarie 2018 publicați anterior hotărârii ANRE. Astfel, rata anuală a inflației în lunile ianuarie și februarie 2018 a fost revizuită în direcția diminuării până la valorile de 6,0% și, respectiv, 5,0% de la valorile de 6,5% și, respectiv, 5,4% publicate anterior. Ca urmare, BNM a modificat traiectoria ratei anuale a inflației publicate pe site-ul său oficial.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18002908

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!