ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OMS susține promovarea reformelor în domeniul sănătății

16:14 | 11.04.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Nedret Emiroglu, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aflată în vizită în Republica Moldova cu ocazia participării la Gala Premiilor în Sănătate, ediția a V-a. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, care în acest an este focusată pe acoperirea universală cu servicii de sănătate și aniversarea a 70-a de la fondarea OMS, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Premierul a felicitat oficialul OMS cu prilejul aniversării organizației și a exprimat recunoștință pentru suportul constant acordat țării noastre în procesul de reformare a sistemului de sănătate. „A avea servicii medicale de calitate înseamnă a asigura creșterea nivelului de trai al populației. Banii investiți în sănătate trebuie cheltuiți foarte eficient”, a accentuat Pavel Filip.

Șeful Executivului a precizat că direcțiile de colaborare cu OMS coincid cu prioritățile de activitate ale Guvernului și cu agenda de reforme în domeniul sănătății. Principalele reforme vizează sănătatea publică, asistența medicală primară și sectorul spitalicesc.

Pavel Filip a menționat că deja a fost demarată reforma în domeniul sănătății publice. Astfel, a fost creată o nouă instituție – Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care, pe lângă domeniul controlului în sănătate și cel al maladiilor transmisibile, pune accent tot mai mare și pe promovarea modului de viață sănătos.

Celelalte două reforme sunt în proces de elaborare. Pe medicina primară există o viziune care prevede o atenție mai mare promovării practicii medicale individuale. În paralel, Guvernul fortifică și serviciul de urgență prin investiții în infrastructură, inclusiv în procurarea de noi ambulanțe, fiind planificate sursele necesare în bugetul pe 2018. Medicina primară funcțională deplin și serviciul de urgență bine dotat reprezintă premise esențiale pentru reformarea sectorului spitalicesc. În context, Pavel Filip a relevat importanța sprijinului și expertizei OMS în realizarea reformei medicinei primare și a sectorului spitalicesc.

Directorul Biroului Regional European al OMS a felicitat Guvernul pentru reformele promovate în sănătate, confirmând disponibilitatea OMS de a acorda în continuare sprijin țării noastre pentru sporirea accesului populației la servicii medicale de calitate. În acest sens, Nedret Emiroglu a menționat importanța existenței unor proiecte concrete, care să aibă în vizor atât tratarea maladiilor, cât și prevenirea acestora.

Colaborarea dintre Republica Moldova și OMS este ghidată de Acordurile bienale semnate. În februarie 2018 a fost semnat Acordul de colaborare pentru anii 2018-2019 cu un buget total de 3,5 milioane dolari SUA. Republica Moldova este membru al OMS din anul 1992.

img18002912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!