ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat câștigătorii

16:48 | 12.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a doua ediție a Concursului republican pentru elevi ”Limba noastră-i o comoară”, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ambasada României în R. Moldova, s-a încheiat astăzi cu ceremonia de decernare a premiilor, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, Ambasadorul României  la Chișinău, Daniel Ioniță, scriitorul Iulian Filip, patronul spiritual al ediției din acest an a concursului, profesori, părinți și elevi.

În discursul său, ministrul Monica Babuc i-a felicitat pe câștigători, îndemnându-i să nu renunțe la păstrarea și cultivarea limbii române, ca expresie a culturii și spiritualității noastre. Totodată, oficialul a menționat că prin introducerea modulului de „Educație patriotică”, fiecare elev, începând cu clasele primare, va cunoaște nu doar cât de frumoasă este „Limba noastră”, dar și cine a compus versurile imnului de stat.

Monica Babuc a mulțumit Ambasadorului României, Daniel Ioniță, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui concurs, ceea ce demonstrează că împărtășim nu numai o istorie, dar și o limbă și împreună suntem un tot întreg. În context, Daniel Ioniță a menționat că este important să trăim în limba română, care a reușit să ne reunească, în pofida granițelor existente.

Ediția din acest an, cu tematica „Suntem o limbă”, este dedicată poetului Iulian Filip. La concurs au participat elevi ai claselor I–XII, de la instituții de învățământ general, atât cu predare în limba română, cât și cu predare în limbile minorităților naționale. Aceștia au prezentat peste 300 de eseuri și filmulețe originale, care ilustrează, în maximum 15 minute, diverse activităţi curriculare și extracurriculare, prezentări de proiecte individuale și de grup ce includ practici de dezvoltare și promovare a vorbirii corecte în şcoală și în comunitate.

Potrivit Nataliei Grâu, consultant principal în cadrul Direcției Învățământ General a ministerului de resort, evaluarea s-a desfăşurat pe trei niveluri de vârstă şi de pregătire: clasele I – IV,  V – VIII și IX– XII. Criteriile de apreciere au vizat titlul materialului, prezentarea aspectelor relevante din activitatea elevului şi a profesorului în vederea cultivării comunicării corecte, valoarea estetică, educativă, instructivă a produsului, originalitatea viziunii, stilul comunicărilor.

Câștigătorii au obținut premii bănești (Marele Premiu a constituit 2.000 de lei, premiul I – 1000 de lei, premiul II – 800 de lei și premiul III – 500 de lei), diplome din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, seturi de carte și un certificat de participare în cadrul Programului de tabere ARC 2018 în România. 

De Marele Premiu, la categoria eseu, s-a învrednicit Ameera Qatrawi, elevă în clasa a VI-a la Licetul Teoretic din orașul Ștefan Vodă. Marele Premiu pentru film a fost obținut de către Liceul Teoretic ”Constantin Stere” din orașul Soroca. 

Aflat la cea de-a doua ediție, Concursul republican ”Limba noastră-i o comoară” se desfășoară în contextul realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ general, cu instruire în limbile minorităţilor naţionale, pentru anii 2016-2020 și are drept obiective diseminarea bunelor practici în vederea sporirii interesului pentru comunicarea corectă în limba română, susținerea elevilor creativi și promovarea responsabilității lingvistice în mediul școlar.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002970

img18002970

img18002970

img18002970

img18002970

img18002970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!