ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată expoziția de artă contemporană ”Simpozionul Naţional de Artă Lepşa 2017, România”

17:54 | 12.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de artă contemporană cu genericul ”Simpozionul Naţional de Artă Lepşa 2017, România” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziţia prezintă 16 lucrări de pictură ale artiştilor participanţi în cadrul Simpozionului Naţional de Artă Lepşa 2017, ediţia a VII-a, care s-a desfăşurat toamna trecută în judeţul Vrancea din România.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Centrului Cultural Vrancea, Liviu Nedelcu, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că expoziția de artă contemporană „10 + 1 Lepșa 2017” este rezultatul rezidenței de o săptămână, petrecută la Lepșa, a unui grup de artiști plastici: Veaceslav Fisticanu și Mihai Țărauș (Republica Moldova), Gabriele Lockstaedt-Strauc (Germania), Larisa Astrein (Rusia), Teodor Buzu (Cehia), Lena Khvichia (Lituania), Gleb Otchik (Belarus), Ewa Miazek (Polonia),  Marcela Vichrová (Cehia), Tatiana Zitnanova (Slovacia) şi Liviu Nedelcu (România). Selecția de lucrări ilustrează diversitatea de opțiuni stilistice și libertatea exercițiului creator specific unui simpozion.

Liviu Nedelcu a mulțumit directorului Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, pentru faptul că instituția condusă de el găzduiește pentru a cincea oară la Chișinău această expoziție. ”La edițiile precedente, la simpozionul Lepșa erau opt pictori din România și doi – din R. Moldova. Acum, deoarece sărbătorim Centenarul Unirii, am considerat că ar fi firesc să invităm pictori din Europa, ca să vedem cum ne raportăm noi la arta europeană”, a subliniat Liviu Nidelcu.

Potrivit criticului și istoricului de artă român, Constantin Prut, un alt curator al expoziției, la Lepşa, o localitate montană de la curbura Carpaţilor, cu păduri străvechi, ce evocă drumurile impresioniştilor în căutarea purităţii naturale, au loc, de mai mulţi ani, simpozioane de pictură. Participarea acestor artişti la momentul Lepşa, a precizat Constantin Prut, nu se rezumă doar la desfăşurarea simpozionului şi la expoziţiile ce se organizează la Galeria de Artă din Focşani (şi uneori la Bucureşti, Cluj-Napoca etc.), ci, astfel, se fac paşi importanţi în constituirea unei colecţii şi a unui Muzeu al Artei Contemporane în acest oraş al Moldovei.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea a afirmat, că acest simpozion este bine gândit, bine organizat și are un scop nobil – de a crea o pinacotecă pentru Centrul Cultural Vrancea.

Expoziția va fi deschisă până la 13 mai.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002973

img18002973

img18002973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!