ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Modul de suspendare a activității stațiilor de cale ferată care generează pierderi va fi simplificat

10:34 | 13.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de modificare a Codului transportului feroviar, potrivit căruia închiderea stațiilor de cale ferată va fi efectuată „la solicitarea motivată” a Întreprinderii de stat ”Calea ferată din Moldova” (CFM), notificând în acest sens autoritățile publice locale. În prezent suspendarea activității unei stații de cale ferată, care nu este utilizată și aduce mari pierderi, se face doar după consultarea administrației publice locale, informează MOLDPRES.

Astfel, va fi exclusă obligativitatea coordonării acţiunilor de închidere a staţiilor de cale ferată de către autorităţile publice locale, care la moment, la solicitarea CFM, refuză să accepte coordonarea închiderii (conservării) staţiilor respective.

Potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent autoritățile publice locale refuză să fie conservate 14 stații care generează pierderi financiare anuale pentru întreprinderea CFM, de la 600 mii de lei până la 12 milioane de lei. Ca urmare, pierderile anuale pentru întreținerea acestor stații se ridică la 20-25 milioane de lei.

În cazul suspendării activităţii unor staţii, se planifică ca angajaţii întreprinderii să fie transferaţi la alte staţii şi filiale CFM.

Proiectul de modificare a legislației mai prevede că în cazul în care în unitatea teritorial administrativă transportul feroviar este unicul tip de transport public, la închiderea (conservarea) staţiilor feroviare, autorităţile publice centrale de specialitate în comun cu autorităţile publice locale vor fi obligate să întreprindă măsuri, în scopul organizării deplasării localnicilor cu transport rutier.

Proiectul de modificare a Codului transportului feroviar va fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18002992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!