ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va continua reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător

10:41 | 13.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi Planul de acţiuni pentru implementarea Strategii reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2018-2020. Elaborarea proiectului a fost precedată de o evaluare a mediului de afaceri existent, precum şi a rezultatelor implementării Planului de acţiuni pentru anii 2016-2017 a Strategiei, informează MOLDPRES.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat în ședința Guvernului că din totalul de 56 de acţiuni prevăzute în Planul de acţiuni pentru anii 2016-2017, au fost realizate integral 36 de acţiuni. O parte de acţiuni, 15 la număr, este în proces de realizare şi, la solicitarea instituţiilor statului interesate, autorităţilor locale şi asociaţiilor din domeniu, se va regăsi în planul de acţiuni pentru anii 2018-2020.

Majoritatea acţiunilor aprobate vizează revizuirea şi optimizarea cadrului de reglementare şi analiza necesară pentru aceste activităţi. Acţiunile date vor fi implementate în mare parte de sectorul public, în colaborare cu reprezentanţii sectorului privat. În mare măsură, se aşteaptă că acţiunile Strategiei vor fi susţinute şi de partenerii de dezvoltare. La moment, donatorii şi proiectele de asistenţă tehnică care se află în derulare şi sunt interesaţi să participe la implementarea acestor măsuri sunt: Banca Mondială, în special prin intermediul Centrului de Guvernare Electronică; Proiectul pentru Ameliorarea Competitivităţii II, Proiectul de finanţare a reformei climatului investiţional din Republica Moldova, Corporaţia Financiară Internaţională, Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontiera în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Obiectivele generale de bază ale Strategiei sunt dezvoltarea unui sistem de reglementare facilitator, dezvoltarea stimulentelor pentru implementarea eficientă a reformelor, precum și îmbunătăţirea comunicării şi încurajarea participării la reforme a părţilor interesate.

Deşi mai multe reforme au avut loc în acest domeniu şi povara administrativă asupra sectorului privat s-a redus, relativ cu alte ţări din regiune, Republica Moldova încă este clasată inferior în raport cu majoritatea competitorilor săi regionali la capitolul percepţiei calităţii mediului de afaceri, măsurată prin indicatorii studiului „Doing Business” sau a altor indicatori, cum ar fi măsurările complexe conform clasamentului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!