ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AID va acorda 10 milioane de dolari SUA pentru reforma învățământului din Moldova

10:52 | 13.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului de finanţare adiţională pentru Proiectul Reforma învăţământului în Moldova), semnat la Chișinău la 12 martie 2018 cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID). Acordul prevede acordarea unei finanțări în sumă de circa 10 milioane de dolari SUA în vederea îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei în învăţământul primar şi secundar general, informează MOLDPRES.

Resursele financiare adiţionale vor permite Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să extindă domeniul de aplicare a principalelor activități, sporind impactul lor de dezvoltare şi promovând sustenabilitatea acestora.

Finanţarea adiţională va permite Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să finanţeze activităţi suplimentare, adiţional la cele deja implementate, inclusiv dotarea a 160 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general cu laboratoare şcolare şi echipament TIC, precum şi dotarea a 100 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general cu materiale de învăţare/predare şi echipament special pentru elevii cu dizabilităţi. Banii vor fi utilizați, de asemenea, pentru dezvoltarea capacităţilor Inspectoratului Şcolar Naţional şi Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, precum şi pilotarea unui nou mecanism de finanţare a instituţiilor preşcolare.

Pentru implementarea măsurilor planificate în Acordul de finanţare semnat cu Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (Banca Mondială), semnat la Chişinău la 7 februarie 2013, a fost prevăzut suport bugetar de aproximativ 40 milioane dolari SUA, pentru îndeplinirea a 16 indicatori. Potrivit situaţiei din 1 martie 2018, în total au fost realizaţi 12 din cei 16 indicatori iniţiali, pentru care au fost acordate 23,5 milioane dolari SUA din creditul iniţial. Trei indicatori au fost anulaţi în cadrul restructurării din februarie 2017 şi resursele financiare în sumă de 12 milioane dolari SUA au fost realocate către Fondul de Investiții Sociale din Moldova pentru renovarea a 15 şcoli de circumscripţie.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!