ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a instituit un mecanism mai eficient de coordonare și management al asistenței externe

12:38 | 13.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Resursele acordate de donatorii și creditorii externi vor fi utilizate mai eficient, iar impactul asistenței externe asupra dezvoltării țării va crește. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la cadrul instituţional şi mecanismul de coordonare și management al asistenţei externe, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor a fost desemnat drept autoritate națională de coordonare a asistenței externe care va îndeplini rolul de punct unic de contact/control în relația cu partenerii externi de dezvoltare şi autoritățile publice privind propunerile de proiecte/programe de asistență externă, a menționat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

El a adăugat că proiectul are drept scop asigurarea utilizării eficiente a resurselor disponibile pentru a maximiza impactul asistenței externe asupra dezvoltării Republicii Moldova, coerenței și complementarității dintre instrumentele oferite de comunitatea donatorilor/creditorilor și necesitățile de dezvoltare ale Republicii Moldova. De asemenea, asigurarea unui suport coordonat pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în fața comunității internaționale și, în special, în fața Uniunii Europene, precum și a unui management financiar durabil al asistenței externe.

Din punct de vedere instituțional, proiectul are drept scop eliminarea barierelor birocratice care pot tergiversa lansarea proiectelor/programelor noi, dar și facilitarea deciziilor ce țin de extinderea, restructurarea și/sau suspendarea proiectelor/programelor de asistență externă.

Totodată, documentul prevede excluderea Comitetului Interministerial de Planificare Strategică din procesul de coordonare a asistenței externe, din considerentul că acesta este format din membrii Guvernului și nu este oportună dublarea organelor decizionale. Din procesul de coordonare a asistenței externe au fost excluse și Consiliile sectoriale. Experiența a demonstrat că aceste consilii nu erau funcționale, deseori prezența la ședințe nu era asigurată pe deplin, nu se valorificau cele mai bune propuneri de finanțare.

Ministerul Finanțelor în calitate sa de autoritate națională de coordonare a asistenței externe urmează să elaboreze Ghidul operațional privind coordonarea și managementul asistenței externe ce va include aspecte tehnice ale acestui proces.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!