ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” își sărbătorește ziua de naștere

13:59 | 13.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Directorul general al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” din Chișinău, Claudia Balaban, președinte al secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), deținătoare a ”Ordinului Republicii”, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.

S-a născut la 13 aprilie 1941, în satul Burlăneşti, raionul Edineț. În 1968, a absolvit  Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, specialitatea biblioteconomie și bibliografie. În perioada 1959–1964 a lucrat la bibliotecile din Burlănești, Burdujeni și Edineț, după care a fost inspector și șef de sector la secția Cultură din raionul Comrat în anii 1964–1978. Din 1978, este director al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău.

Potrivit specialiștilor în materie, Claudia Balaban a contribuit la organizarea concursurilor naționale: „La izvoarele înțelepciunii”, „Lecturile copilăriei”, „Copiii și cartea”, precum și a unor simpozioane științifice: „Cartea pentru copii: cultură, tradiție, unitate națională”, „Biblioteca pentru copii și cititorii ei” ș.a. În 1997, lansează Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. 

A publicat monografia ”Biblioteca pentru Copii Ion Creangă a Republicii Moldova la 50 de ani” în anul 1994, precum și o serie de articole în presa periodică și de specialitate. În anii 1992-1996 a fost președinte al Asociației Bibliotecarilor din RM, iar din 1996 este președinte al secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY).

Claudia Balaban a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, „Ordinul de Onoare”, Ordinul „Gloria Muncii” și cu medalia „Mihai Eminescu”. De asemenea, i s-a conferit titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din R. Moldova”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18003013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!