ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele Blajinilor

09:51 | 15.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi şi mâine Paştele Blajinilor. În aceste zile, oamenii merg la cimitire, unde dau de pomană de sufletul celor trecuți în neființă, notează MOLDPRES.

În popor se crede că blajinii se numără printre cei dintâi oameni de pe pământ. Cele mai importante preocupări ale blajinilor sunt rugăciunile şi postul pentru cei vii.

În ziua de Paştele Blajinilor, oamenii obişnuiesc să dea de pomana ouă roşii, cozonac şi pască rudelor, apropiaților și celor nevoiaşi, dar şi să pună flori pe morminte.

Potrivit Primăriei capitalei, de Paștele Blajinilor, va fi asigurat transportul gratuit până la Cimitirul „Sf. Lazăr”. La fel, și în alte localități va fi oferit transport gratuit până la cimitirele din oraș. Totodată, peste 1200 de locuri de parcare pentru autoturismele private vor fi disponibile pe teritoriile din zona adiacentă Cimitirului „Sfântul Lazăr" din capitală. Alte circa 600 de locuri de parcare au fost identificate şi marcate pe mai multe porţiuni de pe str. Doina. Totodată, circulaţia transportului, cu excepţia celui public, pe str. Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni şi intrarea principală în Cimitirul „Sf. Lazăr", va fi sistată.

În cele două zile, peste 3000 de polițiști vor asigura ordinea publică și vor supraveghea circulația rutieră, iar numărul echipelor de patrulare spre și dinspre Chișinău va fi dublat.

De asemenea, peste 600 de salvatori și pompieri vor asigura securitatea antiincendiară.

Meteorologii au anunţat de Paştele Blajinilor vreme frumoasă. În aceste zile, valorile termice pe ţară se vor încadra între 20-25 de grade Celsius, ziua, şi 5-10 grade, în timpul nopţii.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18003040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!