ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata siriană a anunţat recucerirea completă a enclavei rebele Ghouta

12:58 | 15.04.2018 Categorie: Externe

Damasc, 15 apr. /MOLDPRES/. Armata siriană a anunţat sâmbătă recucerirea completă a enclavei rebele Ghouta de est de lângă Damasc, informează SANA, agenţia oficială de presă a Siriei, preluată de AFP, AGERPRES și MOLDPRES.

O ştire similară a fost difuzată joi, din surse militare ruse, de agenţii de presă din Rusia, citate de Reuters.

"Toţi teroriştii au părăsit Douma, ultimul lor bastion din Ghouta de est", a afirmat un purtător de cuvânt al forţelor armate siriene, a cărui declaraţie a fost transmisă şi de televiziunea de stat. Regimul de la Damasc foloseşte termenul "terorişti" pentru a se referi la rebeli, menţionează AFP.

Luptele din Ghouta şi bombardamentele care au precedat şi au sprijinit pe parcurs ofensiva guvernamentală s-au soldat cu peste 1700 de morţi în rândul civililor, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Majoritatea rebelilor au plecat din Ghouta în urma unor acorduri cu autorităţile siriene şi cu militarii ruşi aliaţi ai preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad.

Ultimii luptători rebeli, cei din grupul Jaish al-Islam, au părăsit Ghouta sâmbătă, după ce Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au lansat lovituri aeriene împotriva unor obiective implicate în înarmarea chimică a regimului de la Damasc. Represaliile militare occidentale au urmat acuzaţiilor că în oraşul Douma din Ghouta a fost folosit la 7 aprilie un gaz toxic, care a făcut zeci de victime. 

(Editor M. Jantovan)

img18003044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!