ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opoziția din Armenia anunță începutul unei "revoluții de catifea"

13:07 | 17.04.2018 Categorie: Externe

Erevan, 17 apr. /MOLDPRES/. Liderul protestatarilor din Erevan, șeful partidului de opoziție din Armenia "Convenția civică", Nikol Pashinyan, a anunțat astăzi începutul unei "revoluții de catifea", informează MOLDPRES.

„În țară avem o situație revoluționară. În orașele Gyumri, Ijevan, Vanadzor, Kapan și Metsamor, protestatarii blochează străzile și drumurile naționale. Oamenii nu merg la muncă, au început grevele în masă ", a spus el, adăugând că revoluția trebuie să fie „populară și pașnică".

În acest moment, în Parlamentul Armeniei se desfășoară o ședință, în cadrul căreia se dezbate numirea fostului președinte Serj Sargsyan în funcția de prim-ministru, împotriva căruia protestează opoziția. Candidatura lui Sargsyan a fost prezentată de Partidul Republican de guvernământ.

Protestatarii au început de dimineață să blocheze intrările în clădirea parlamentului din Erevan, opoziția radicală conduce un marș prin centrul orașului, iar conflictele locale cu poliția au loc în diferite sectoarele ale capitalei armene. Potrivit opoziției, poliția a reținut 30 de protestatari. Poliția a avertizat că ar putea utiliza forța.

Pe 16 aprilie, susținătorii lui Pashinyan au blocat deja străzile din Erevan și au încercat să treacă spre clădirea parlamentului, iar ca urmare poliția a folosit mijloace speciale. Potrivit agenției TASS, 12 persoane au ajuns la spital în urma confruntărilor cu poliția. Procuratura Generală din Armenia a deschis un dosar penal privind revoltele în masă.

În decembrie 2017, Armenia a renunțat la forma prezidențială de guvernare și a devenit republică parlamentară. Decizia a fost luată după un referendum. Tranziția finală la o nouă formă de guvernare va avea loc după alegerea prim-ministrului.

Serj Sargsyan a părăsit funcția de președinte al Armeniei pe 9 aprilie 2018, după ce a ocupat acest post timp de 10 ani.

(Editor A. Răileanu)

img18003065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!