ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul la benzină scade ușor, iar la motorină crește

13:16 | 17.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 18 aprilie – 1 mai, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,47 lei pentru un litru, iar la motorină de 16,44 lei, informează MOLDPRES.

Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămâni este cu 1 ban per litru mai mic decât cel anterior, iar motorina s-a scumpit cu 19 bani, după ce în perioada anterioară prețul a crescut cu 52 bani per litru. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 18 aprilie până la 1 mai. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent a coborât la mijlocul zilei de astăzi la 71.33 de dolari pentru un baril, în ușoară scădere față de cotațiile înregistrate la deschiderea burselor, după ce în săptămâna trecută a atins nivelul maxim din ultimii patru ani, de 73 dolari. Prețul petrolului a crescut urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu. Experții internaționali au apreciat că este pentru prima oară după „primăvara arabă” când factorul politic a avut o influență atât de puternică asupra segmentului de materii prime.

Agenția Reuters a explicat motivul creșterii prețurilor la deschiderea burselor prin faptul că există temeri privind posibile întreruperi de livrări ale petrolului, din cauza agravării conflictului din Orientul Mijlociu, introducerea unor noi sancțiuni de către SUA contra Iranului și reducerea continuă a producției de petrol în Venezuela. Pe de altă parte, se atestă o creștere rapidă a producției de petrol în SUA din contul gazelor de șist.

Acum două săptămâni, când ANRE a stabilit prețurile de referință la carburanți pentru perioada 4-17 aprilie, cotaţia barilului de petrol Brent a fost de 67.89 dolari SUA pentru un baril.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18003066

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!