ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emmanuel Macron pledează pentru o ''suveranitate reinventată'' a Europei în faţa tentaţiei ''autoritare''

13:28 | 17.04.2018 Categorie: Externe

Strasbourg, 17 apr. /MOLDPRES/. Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a pledat marţi, la Strasbourg, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European, ''apărarea în mod ferm'' a unei ''suveranităţi europene reinventate'' în faţa tentaţiei ''autoritare'' în unele ţări ale Uniunii Europene, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Vreau să aparţin unei generaţii care a decis să-şi apere ferm democraţia. Nu voi ceda nici unei fascinaţii pentru regimurile autoritare'', a spus Macron în discursul său. ''Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli'', a adăugat el.

El le-a cerut europenilor să-şi apere modelul de democraţie liberală în faţa regimurilor autocrate în creştere în întreaga lume şi a ''democraţiilor iliberale'' din interiorul Uniunii Europene, menţionează Reuters.

''În faţa autoritarismului, răspunsul nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei'', a declarat Macron în faţa Parlamentului European, o referire voalată la guvernele din Polonia şi Ungaria.

Emmanuel Macron a propus de asemenea ''crearea unui program european'' pentru a finanţa colectivităţile locale care primesc refugiaţi pentru a depăşi dezbaterea aprinsă privind cotele de alocare în cadrul UE.

''Propun să se creeze un program european care să sprijine financiar şi direct autorităţile locale care primesc şi integrează refugiaţi'', a declarat Macron în discursul rostit în faţa Parlamentului European.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marţi angajamentul preşedintelui francez faţă de Uniunea Europeană. ''Doresc să-mi exprim emoţia şi prietenia, când îl aud pe preşedintele francez adresându-se în acest mod. Adevărata Franţă s-a întors'', a declarat Juncker în Parlamentul European, după discursul rostit de Macron. 

(Editor A. Răileanu)

img18003068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!