ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost prezentate rezultatele Programului „Grupurile de Excelență ale Diasporei”

14:40 | 17.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova (OIM), a organizat astăzi conferința finală a programului ”Grupurile de Excelență ale Diasporei”, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului au fost prezentate propunerile de politici publice elaborate de către experții din Grupurile de Excelență ale Diasporei (GED) în domeniile economie, medicină, justiție, mediu și relații cu diaspora.

La eveniment au participat Secretarul General al Guvernului, Lilia Palii, șeful Biroului relații cu diaspora, Olga Coptu, secretari de stat, reprezentanți ai BRD, experți.

Solicitată de MOLDPRES, Olga Coptu, șeful BRD, a menționat că Programul GED a fost creat cu scopul dezvoltării mecanismului funcțional de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experții înalt calificați din diasporă în domenii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, în baza Programului au fost create cinci Grupuri de Excelență, conduse de experți din diasporă. Grupurile de Excelență ale Diasporei au lucrat asupra unor propuneri de politici publice sau asupra anumitor proiecte stabilite de comun acord cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și au sarcina de a oferi consultanță instituțiilor guvernamentale în procesele de elaborare sau de implementare a politicilor publice și reformelor instituționale, de a formula recomandări și inițiative de îmbunătățire a serviciilor publice, de a contribui prin transfer de expertiză, creativitate și inovație cu caracter pragmatic și aplicativ la impulsionarea dezvoltării sectorului public și privat.

Secretarul General al Guvernului, Lilia Palii, a subliniat că prin intermediul Grupurilor de Excelență ale Diasporei vor fi stabilite parteneriate pentru a aplica la programe comunitare, care vor contribui la modernizarea Republicii Moldova.

Cu propuneri concrete în acest sens au venit reprezentanții grupurilor de excelență Ian Toma, profesor la Clinica Medicală a Universității din Washington (SUA), Laurențiu Hadârcă, consilier juridic principal în cadrul Înaltului Comisariat al OSCE pentru minorități naționale (Olanda), Dorin Dușciac, inginer-cercetător la Laboratorul Național Henri Becquerel (Franța) ș.a.

O altă dimensiune a programului a constituit-o crearea celor zece centre educaționale din diasporă. În context, directorul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova, Lucia Cucu, a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat un curriculum la limba română pentru diasporă.  De asemenea, a fost elaborat un manual de predare-învățare a limbii române pentru copiii din diasporă cu vârste între 7 și 12 ani, precum și un ghid metodologic care include lista materialelor didactice suplimentare.

Programul Grupurile de Excelență ale Diasporei este realizat în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților  de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru dezvoltare al Organizația Internațională pentru Migrație și implementat de misiunea OIM  în Moldova în parteneriat cu Biroul relații cu diaspora.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18003071

img18003071

img18003071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!