ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agentul neurotoxic cu care a fost otrăvit Skripal a fost în stare lichidă

15:47 | 17.04.2018 Categorie: Externe

Londra, 17 apr. /MOLDPRES/. Agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în locuinţa din Salisbury, sudul Angliei, luna trecută, a fost livrat în „formă lichidă”, a indicat marţi Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra), potrivit BBC, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din oraşul Salisbury, în ziua de 4 martie, şi s-au aflat în stare critică mai multe săptămâni.

Guvernul britanic a acuzat Rusia că se află în spatele otrăvirii celor doi, însă Moscova neagă orice implicare.

Defra a publicat marţi noi detalii despre substanţa folosită în atac şi despre eforturile de decontaminare a locurilor din Salisbury unde aceasta a fost găsită.

O „cantitate foarte mică” de agent neurotoxic Noviciok a fost folosită în atac, substanţa fiind livrată într-o „formă lichidă”, arată Defra.

Poliţia a afirmat anterior că otrava ar fi fost pusă pe uşa de la intrarea casei lui Skripal.

Otrava va fi îndepărtată cu substanţe caustice, urmând ca în zilele următoare locurile publice să fie împrejmuite pentru ca operaţiunea să înceapă.

Printre cele nouă situri afectate se află staţii de ambulanţe, casa lui Serghei Skripal şi diferite locuri din centrul oraşului, inclusiv restaurantul Zizzi şi pub-ul Mill, unde tatăl şi fiica au petrecut un timp în ziua de 4 martie.

Aproape 200 de militari vor participa la operaţiune, care va dura mai multe luni şi va costa milioane de lire sterline.

Otrăvirea celor doi Skripal a provocat o criză diplomatică între Occident şi Moscova, peste 20 de state expulzând diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Iulia Skripal a fost externată din spital în urmă cu o săptămână, iar tatăl său a depăşit faza critică

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!