ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jazz’n Chișinău International Festival a ajuns la cea de-a VI-a ediție

12:42 | 18.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Formații și artiști din R. Moldova, Elveția, Italia, Germania, Polonia, SUA și Ucraina participă la Jazz’n Chișinău International Festival, aflat la VI-a ediție, care a început ieri la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” și care se va desfășura până la 19 aprilie, informează MOLDPRES

Potrivit  directorului festivalului, Valeriu Culea, organizatorul evenimentului, scopul acestuia este de a cultiva un curent nou în jazz-ul din R. Moldova și de a diversifica jazz-ul local. ”Unul din obiectivele principale al acestui festival este de a susține instrumentiști și vocaliști de la noi, care ulterior sunt implicați în colaborări cu artiști de peste hotare”, a precizat  Valeriu Culea.

În prima zi a festivalului pe scenă au evoluat  formațiile ”Aga Derlak Trio’’ (Polonia) și ”Tamara Lukasheva Duo” (Ucraina, Germania). „Aga Derlak Trio” este un proiect tânăr lansat în 2013, din care fac parte: pianista și compozitoarea Aga Derlak, contrabasistul Tymon Trąbczyński și toboșarul Szymon Madej. Proiectul „Tamara Lukasheva Duo” include vocalista Tamara Lukasheva și toboșarul Jens Duppe, care se bucură de o mulțime de premii. Membrii formației colaborează cu Orchestra Națională de Jazz de Tineret din Germania (Bujazzo).

Astăzi, pe scenă se vor produce  formațiile ”Roman Tulei Trio” (Elveția) și ”Frederik Köster” (Germania).

În cea de-a treia zi a festivalului vor evolua mai mulți artiști, atât din Moldova, cât și de peste hotare: cântăreața Deborah Pierre (SUA, invitat special), Valeriu Culea (pian), Mihaela Handuca (vocal) și Dmitry Sergheev (saxofon) din R. Moldova, Luca Colussi (tobe, Italia) și Ion Vârlan (contrabas, Polonia, România).

Grație susținerii Agenției Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, concerte și ateliere de creație vor avea loc și în orașele Bălți, Tiraspol și Cahul.

Prima ediție a Jazz'n Chișinău International Festival a avut loc în 2013. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetării, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Primăria Municipiului Chișinău, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada SUA în R. Moldova, Ambasada Italiei la Chișinău, Centrul Cultural German Akzente, Institutul Goethe, Ambasada Poloniei în. R. Moldova și Institutul Adam Mickeiwicz din Polonia.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18003105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!