ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele defavorizate vor putea privatiza locuințele construite dintr-un împrumut de la Banca Consiliului Europei

15:22 | 18.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Veteranii şi invalizii de război şi persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma acţiunilor de luptă pentru apărarea independenței şi integrității teritoriale vor putea să-și privatizeze locuințele construite dintr-un împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Guvernul a aprobat astăzi și va prezenta Parlamentului spre ratificare Amendamentul nr. 1 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și CEB ce permite privatizarea locuințelor înainte de termenul stabilit prin acest acord, informează MOLDPRES.

Acordul-cadru ce urmează a fi amendat presupune acordarea de către CEB a împrumutului rambursabil de 4,9 milioane de euro Guvernului în scopul construcției locuințelor pentru păturile social vulnerabile. Până la finele anului 2017, conform condiţiilor Acordului-cadru, a fost alocată de către CEB, în șase tranșe suma de 4 876 713,00 euro, iar de către Republica Moldova, din contul autorităților administrației publice locale beneficiare, a fost achitată suma de 1 043 171,20 euro.

Consiliul municipal Chişinău a angajat, în august 2008, un împrumut re-creditat prin Ministerul Finanţelor, prin care s-a obligat să ramburseze suma de 3 235 560 euro pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv perioada de graţiere de 5 ani, din care s-au construit două blocuri.

Șase ani mai târziu, în iunie 2014, Consiliul municipal Chişinău a decis să transmită aceste apartamente în proprietate privată, cu titlu gratuit, în temeiul deciziei Colegiului civil comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie. Anexa nr.1 din Acord stipulează însă că privatizarea locuinţelor din aceste imobile va fi posibilă doar după rambursarea integrală a creditului accesat, adică cel devreme în 2027.

Urmare a deciziilor luate în cadrul ședinței de lucru la prim-ministrul Republicii Moldova, din iunie 2017, Ministerul Finanțelor a solicitat Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei modificarea Acordului-cadru menționat. CEB s-a arătat dispusă să inițieze negocierea și semnarea unui astfel de Amendament și într-un final s-a ajuns la o redacție reciproc acceptată.

Amendamentul nr.1 la Acordul-cadru rezultă din situația în care s-au pomenit persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, în special persoanele, organizate în Mișcarea Refugiaților Transnistreni. Aceste persoane și-au pierdut proprietatea privată, în afara voinței sale, fiind implicați direct sau indirect în acțiunile de luptă pentru apărarea Independenței și Integrității teritoriale ale Republicii Moldova. În acest sens, proiectul Amendamentului este elaborat în scopul asigurării dreptului veteranilor şi invalizilor de război şi persoanelor intern deplasate din raioanele de est ale țării, la privatizarea gratuită a spațiului locativ.

Amendamentul va intra în vigoare la data la care CEB primește, pe cale diplomatică, o notificare prin care confirmă încheierea de către Republica Moldova a procedurilor interne necesare pentru intrarea acestuia în vigoare. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!