ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Florina Breazu și-a expus lucrările la Alianța Franceză din Moldova

18:26 | 18.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură a artistului plastic Florina Breazu a fost vernisată astăzi la Alianța Franceză din Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 32 de lucrări realizate de autoare în ultimii doi ani. Potrivit Florinei Breazu, o parte dintre acestea au fost inspirate în urma calamităților naturale din R. Moldova, care au avut loc la 20 aprilie 2017, când și-a dat seama ”cât de devastatoare poate deveni culoarea albă”.

În mesajul său de salut, directorul adjunct al Alianței Franceze din Moldova, Adrian Cibotaru, a menționat că expoziția face parte dintr-un ciclu de evenimente de asemenea gen, care se desfășoară pe parcursul anului 2018.

La rândul său, criticul de artă Victoria Rocaciuc a afirmat că expoziția reprezintă o nouă etapă, o nouă ținută plastică în creația autoarei. ”Prin ceea ce face, Florina Breazu se apropie de marea avangardă artistică, de creația artiștilor moderni. Aici e un cu totul alt limbaj, de circuit elegant, care reprezintă interiorul de elită. Ceea ce creează Florina Breazu denotă un gust deosebit și o școală serioasă”, a subliniat Victoria Rocaciuc.

Florina Breazu s-a născut la 5 ianuarie 1973 în oraşul Chişinău. A absolvit Şcoala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din  Chişinău şi Facultatea de Arte Decorative a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar actualmente este doctorandă a Universității Naţionale de Arte din Bucureşti.

Debutează în 1992 la o expoziție de binefacere pentru ajutorarea sinistraților moldoveni din conflictul transnistrean, urmând apoi o activitate artistică intensă și angajată, cu expoziții personale aproape anuale. Din 2001 participă la expoziții internaționale în România, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Rusia, la Tabere de creație în România, Rusia și Bulgaria. În 2008 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în artă”. Este lector la Academia de Pictură ”Stati Art” Chișinău. Are lucrări în colecții publice și private din țară și din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii mai.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18003123

img18003123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!