ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică se va întruni în iunie, la Chișinău

19:12 | 18.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Ședința Comisiei interguvernamentale mixte moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică este preconizată pentru începutul lunii iunie, la Chișinău. La o înțelegere în acest sens a ajuns ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii de astăzi cu viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, informează MOLDPRES.

Părțile au reiterat importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri, accentuând că aceste prevederi vor ridica la un nivel mai înalt relațiile moldo-belaruse. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, liberalizarea transportului va permite transportatorilor de mărfuri să circule liber, fără restricții, și va duce la creșterea schimbului comercial între Republica Moldova și Belarus.

La rândul său, Mihail Rusîi și-a exprimat deschiderea pentru continuarea dialogului constructiv la toate nivelurile, accentuând în mod prioritar colaborarea de succes între cele două state în domeniul asamblării tractoarelor şi a troleibuzelor, confirmând astfel interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor.

În context, Chiril Gaburici l-a informat pe oficialul belarus despre evoluția pozitivă a sectorului automotive, care devine o ramură importantă pentru economia națională, și și-a exprimat deschiderea pentru inițierea și dezvoltarea proiectelor comune în acest domeniu. „În sectorul automotive din țara noastră au investit până acum 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia. Volumul exporturilor în această industrie constituie peste 400 de milioane de dolari, deținând o pondere de peste 20% din totalul de exporturi. Astfel, Republica Moldova este un important furnizor de materie primă pentru industria constructoare de mașini, iar în ultimul timp se observă un interes sporit din partea companiilor internaționale”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, Chiril Gaburici și Mihail Rusîi au salutat activitatea Casei de Comerț Belo-mol Trading, care asigură interacțiunea între agențiile guvernamentale din Belarus și Moldova cu agenții economici din ambele țări, pentru fortificarea relațiilor economice moldo-belaruse.

În Republica Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, a înregistrat suma de 224,67 milioane de dolari, în creștere cu 9,69% față de anul 2016.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18003133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!