ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova – Belarus se desfășoară la Chișinău

10:46 | 19.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Republica Moldova – Republica Belarus are loc astăzi la Chișinău. Participanții la reuniune discută despre potențialul economic al celor două țări și extinderea colaborării în diverse domenii prin semnarea unor contracte și acorduri. „Azi se va face un nou pas spre dezvoltarea cooperării noastre”, a declarat la deschiderea Forumului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, informează MOLDPRES.

„Tindem spre îmbunătățirea climatului de afaceri și a potențialului de investiții. Am stabilit să semnăm Acorduri și contracte între cele două state, în diverse domenii de activitate. Forumul acesta este însăși conlucrarea și buna cooperare dintre Moldova și Belarus. În 2017 Belarus s-a plasat pe locul 9 printre țările cu care Moldova dezvoltă relațiile de comerț. Exporturile de produse moldovenești pe piața belarusă au crescut cu 6,3 la sută, iar importurile cu 13 la sută. Observăm o majorare a exporturilor și în primele două luni ale anului”, a spus ministrul Chiril Gaburici.

La rândul său, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, a menționat că „toate acțiunile de astăzi sunt îndreptate spre continuarea relațiilor care le avem. Moldova este un partener de nădejde și un bun prieten în cooperarea în diferite domenii. Este important să nu ne oprim aici și să continuăm. Cel mai important este să ne completăm reciproc cu produsele noastre”.

Oficialul belarus a accentuat în mod prioritar colaborarea de succes între cele două state în domeniul asamblării tractoarelor şi a troleibuzelor, confirmând astfel interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor.

Ministrul Chiril Gaburici cu vicepremierul Mihail Rusîi au reiterat în cadrul întrevederii de ieri importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri, accentuând că aceste prevederi vor ridica la un nivel mai înalt relațiile moldo-belaruse. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, liberalizarea transportului va permite transportatorilor de mărfuri să circule liber, fără restricții, și va duce la creșterea schimbului comercial între Republica Moldova și Belarus.

În cadrul Forumului de astăzi au fost semnate mai multe contracte și acorduri, inclusiv privind livrarea de către Belarus a 500 de tractoare, a 20 de subansambluri pentru troleibuze, precum și a 300 de vagoane.

În Republica Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, a înregistrat suma de 224,67 milioane de dolari, în creștere cu 9,69% față de anul 2016. Belarus este cea de-a doua din CSI piață de desfacere pentru produsele moldovenești, iar la capitolul importuri se situează pe locul trei.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18003147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!