ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cimişlia au început cursuri de brutărie susţinute de specialişti italieni

13:42 | 19.04.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/.  Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) în parteneriat cu o companie italiană a lansat ieri la Cimişlia un program  de formare profesională în domeniile brutărie-patiserie-preparare de produse făinoase. Instruirea se va face gratuit, prin metoda exersării, în cadrul master-classurilor oferite de către profesori cu renume din Provincia di Novara (Italia), transmite MOLDPRES.

La primul curs, general, s-au înscris mai mulţi beneficiari, printre care antreprenori din raioanele de sud, care au în proprietate  restaurante, mori, brutării, elevi ai Şcolii profesionale din Cimişlia ş.a. Toţi îşi doresc să înveţe a coace produse de panificaţie după reţete italiene.  

“Instruirile sunt parte a proiectului "Non Solo Pane" („Nu doar pâine"), inițiat și implementat în Regiunea de Dezvoltare Sud de către antreprenorul italian Albino Irali și compania "Green Projects", în parteneriat cu ADR Sud. Ne-am propus să creștem competitivitatea economică a zonei de sud a ţării, prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale”, a menţionat Maria Culeşov, directorul ADR Sud.

Claudio Li Calzi, director "Green Projects", a specificat că ideea implementării acestui proiect vine de la antreprenorul italian Albino Irali, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante în Italia. “Ajuns la vârsta de pensionare, acesta s-a gândit să transmită harul său și secretul fabricării unei pâini de calitate, gustoase și sănătoase altor meseriași din breasla brutarilor sau tinerilor care ar dori să îmbrățișeze și să practice această specialitate”, a spus Claudio Li Calzi.

Ecaterina Adăscăliță din satul Cania, raionul Cantemir, s-a angajat să suporte pe cont propriu cheltuielile de transport, circulând zilnic, timp de trei săptămâni cât vor dura cursurile, la Cimișlia. "Am în proprietate o moară, o brutărie, şi sunt interesată să particip la aceste cursuri pentru a-mi ridica gradul de calificare, ca să pot diversifica producția și să fac față concurenței. Astăzi cumpărătorul optează tot mai mult pentru un produs nu doar gustos, ci și de calitate, sănătos. De aceea, am  găsit de cuviință să nu ratez această oportunitate de a învăța noi tehnologii pe care să le aplic ulterior în propria afacere", a afirmat antreprenoarea.

Proiectul “Non Solo Pane” se înscrie în Acordul de colaborare, semnat cinci ani în urmă de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Provincia di Novara. Intenţia partenerilor italieni este de a investi în capitalul uman, formând profesioniști cu calificare înaltă pentru angajatorii locali și internaționali.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18003158

img18003158

img18003158

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!