ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul Forum moldo-ceh în domeniul energiei verzi a avut loc la Chişinău

14:26 | 19.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/.  Primul Forum moldo-ceh dedicat dezvoltării sectorului energiei verzi s-a desfăşurat astăzi la Chişinău.  În cadrul evenimentului a fost lansată platforma de cooperare şi schimb de experienţă cu actori relevanţi din Cehia care activează în domeniul energiei din biomasă, transmite MOLDPRES.

Un rezultat  de  succes al Forumului este semnarea Memorandumului de Cooperare dintre  Asociaţia Cehă pentru Biomasă BIOM şi Clusterul Energiei din Biomasă din ţara noastră. Documentul stabileşte domeniile principale şi formele de conlucrare dintre cele două entităţi. „Internaționalizarea activităților prin schimb de experiență și implementarea proiectelor comune constituie o nouă etapă în dezvoltarea sectorului de biocombustibili din R. Moldova, aceasta fiind și una din prioritățile noastre”, a declarat Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă.  

Clusterul Energiei din Biomasă a fost creat în 2017 cu asistenţa Proiectului "Energie şi Biomasă" şi întruneşte în prezent 23 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociaţii active în sectorul energiei verzi.

“R. Moldova planifică să utilizeze deşeurile agricole pentru generarea de căldură şi electricitate. Republica Cehă are experienţă bogată în valorificarea biomasei în scopuri energetice, iar companiile cehe dispun de  tehnologiile necesare. Acest context poate crea o sinergie rodnică şi a fi un bun start pentru o colaborare fructuoasă”, a afirmat Pavel Činčera, directorul organizaţiei BEZK din Cehia. Totodată, companiile cehe şi-au prezentat portofoliul în promovarea tehnologiilor verzi pe piaţa europeană: instalaţii de producere de biogaz şi generare de energie electrică şi termică, linii de producere de biocombustibil solid, centrale termice pe biomasă ş.a.

Forumul a fost iniţiat de către organizația BEZK în cadrul unei activităţi comune desfăşurate cu Proiectul “Energie și Biomasă”, finanţat de  Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul este la etapa a II-a şi are un buget de 9,4 milioane de euro.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18003161

img18003161

img18003161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!