ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău se desfășoară o conferință științifică dedicată patrimoniul cultural românesc

15:39 | 19.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc astăzi deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a Conferinței științifice „Patrimoniul cultural românesc”, cu genericul ,,Centenar – 2018”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 18-20 aprilie, informează MOLDPRES.

La manifestare participă ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Monica Babuc, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, consilierul Președintelui României, Sergiu Nistor, subsecretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale al Românei, Irina Sanda Marin Cajal, directorul Institutului Național al Patrimoniului din România, Ștefan Bâlici, directorul general-adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, experți în domeniul patrimoniului cultural din Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Ucraina.

În mesajul său de salut, ministrul Monica Babuc le-a mulțumit tuturor experților și specialiștilor pentru participarea în cadrul conferinței, precum și contribuția adusă la protejarea patrimoniului cultural. În context, oficialul a apreciat colaborarea fructuoasă dintre Republica Moldova, România, Bulgaria, Macedonia, Serbia, care a facilitat înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității a dosarelor ,,Colindatul în ceată bărbătească”, „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” și ,,Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie”.

Conferința are drept scop crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniul culturii din Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Ucraina, în vederea implementării unor viitoare acțiuni de cooperare culturală, precum și pentru identificarea și promovarea elementelor culturale ale spațiului sud-est european. Evenimentul include grupuri de lucru în cadrul cărora este abordată tematica protejării și dezvoltării patrimoniului cultural românesc, cooperarea culturală transfrontalieră, promovarea patrimoniului cultural mobil și imaterial etc.

Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Acesta se desfășoară în contextul marcării Zilei Internaționale a Protejării Monumentelor și Siturilor Istorice, celebrată anual pe 18 aprilie, și face parte din șirul de acțiuni culturale prevăzute în Protocolul de colaborare între Ministerul Educației, Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a fost semnat în iunie 2017.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003164

img18003164

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!