ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Merkel şi Macron au promis găsirea până în iunie a unui compromis franco-german privind reformarea UE

19:00 | 19.04.2018 Categorie: Externe

Berlin, 19 apr. /MOLDPRES/. Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-au reafirmat joi, în timpul unei întrevederi la Berlin, voinţa ca până în luna iunie să avanseze o propunere comună franco-germană privind reformele în Uniunea Europeană, recunoscând totodată că au puncte de vedere diferite la acest capitol, transmit agenţiile EFE şi DPA, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Macron a asigurat la o conferinţă de presă comună că guvernelor de la Paris şi Berlin nu le lipseşte 'voinţa' de a duce mai departe 'munca titanică' de a prezenta o 'viziune comună' şi a apreciat că 'cel mai important' este ca aceste două guverne să cadă de acord asupra 'obiectivelor politice'.

La rândul ei, Merkel a vorbit despre 'puncte de plecare diferite' între Paris şi Berlin în problema reformării blocului comunitar, dar a susţinut că există o 'capacitate de compromis', evocând principalele teme ale acestei reforme asupra cărora Franţa şi Germania nu au căzut încă de acord, respectiv aprofundarea integrării în zona euro, politica europeană de azil şi o politică externă europeană comună coerentă.

Preşedintele Emmanuel Macron a formulat în numeroasele sale intervenţii, ultima fiind marţi în plenul Parlamentului European, o serie de idei privind reformarea UE post-Brexit. Pentru reforma zonei euro el insistă asupra unei împărţiri mai uniforme a riscurilor între statele care folosesc moneda comună, în principal prin crearea unui buget al zonei euro şi a unui Fond Monetar European, precum şi a unui post de ministru de finanţe şi a unui parlament al zonei euro, propuneri primite cu rezerve la Berlin.

(Editor M. Jantovan)

img18003179

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!