ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat Codul serviciilor media audiovizuale

14:31 | 20.04.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost adoptat astăzi, în prima lectură, de către Parlament. Documentul a fost susținut cu votul majorității deputaților prezenți în sala plenului, transmite MOLDPRES.

Noile reglementări prevăd ca actualul Cod al audiovizualului să se numească Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

În timpul prezentării proiectului, deputatul Corneliu Mihalache, a specificat că documentul ajustează legislația națională audiovizuală la legislația europeană. 

„La elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene. Proiectul prevede noi reglementări privind principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media. Reglementările mai vizează serviciile media vizuale liniare și neliniare, oferite de către toți furnizorii, prevederi pentru furnizorii publici de servicii, comunitari și distribuitori de servicii media. De asemenea, documentul conține prevederi cu referire la comunicările comerciale audiovizuale și la autoritatea de reglementare a domeniului audiovizualului”, a spus Mihalache.

Proiectul a fost criticat de către reprezentanții partidelor de opoziție. Parlamentarii au declarat că acesta nu ar fi eficient și nu ar corespunde realităților din Republica Moldova.

Tot astăzi, Legislativul a adoptat Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova. Până în prezent, țara noastră nu a avut o viziune generală, de ansamblu, a modului în care urmează să se dezvolte mass-media. Documentul își propune să fie un punct de referință pentru politicile publice coerente în domeniul mass-media. Implementarea Concepției va necesita resurse financiare de la bugetele publice, din partea investitorilor privați și din partea partenerilor de dezvoltare, în special pentru sprijinirea mass-media regională și locală. 

La elaborarea documentelor au participat membrii Parlamentului și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul de lucru a fost creat în iunie 2017, la inițiativa președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18003211

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!