ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: „Datorită punctului „Palanca”, pentru prima dată în 25 de ani vom efectua controlul comun şi pe segmentul transnistrean"

15:06 | 20.04.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Datorită punctului comun de trecere „Palanca”, pentru prima dată în cei 25 de ani de Independență vom efectua controlul comun şi pe segmentul transnistrean. Declarația a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip, care împreună cu alți oficiali europeni, a efectuat o vizită de monitorizare a desfășurării lucrărilor de reconstrucție a punctului de trecere „Palanca”, care urmează să fie inaugurat în luna decembrie a acestui an, transmite MOLDPRES.

Premierul Pavel Filip a menționat că acest punct de trecere este un simbol al Uniunii Europene, care va oferi servicii la standarde înalte.

„Lucrul care a fost efectuat până în prezent este unul enorm. Acest punct va oferi servicii de calitate și va permite micşorarea timpului petrecut în vamă. La fel, se va majora numărul de treceri", a spus Filip.

Prezent la eveniment, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a specificat că după darea în exploatare a punctului, timpul de trecere prin acest post vamal se va micşora cu 20 la sută, iar numărul de persoane ce traversează anual frontiera se va dubla de la 600 mii la 1,2 mln de persoane.

„Implementarea acestui proiect va asigura buna cooperare între agenţiile celor două ţări responsabile de controlul frontierelor vamal şi fitosanitar, schimbul mai rapid şi mai sigur de informaţii, un nivel mai ridicat de eficienţă şi transparenţă a controlului la frontieră şi a controlului vamal. La fel, va fi asigurată optimizarea costurilor pentru ambele ţări partenere", a afirmat Peter Michalko.

Până la darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei „Palanca”, de control comun vor beneficia doar unitățile de transport a căror masă nu depășește 3,5 tone, precum și microbuzele cu până la 22 de locuri.   

Instituirea controlului comun în punctul de trecere „Palanca” are la bază Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernele Republicii Moldova și Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: „Criva-Mamalîga”, „Medveja-Zelionaia”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Cuciurgan-Pervomaisc”, „Palanca-Maiaki-Udobnoe” și „Giurgiulești-Reni”.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere „Palanca” este realizată în cadrul proiectului „Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova. Bugetul proiectului este de 5,56 milioane de euro.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18003213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!