ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dobânzile continuă să scadă, atât la credite, cât şi la depozite

15:24 | 20.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Dobânzile la creditele în lei continuă trendul descrescător, însă fără scăderi spectaculoase, iar aceeaşi evoluţie este atestată şi pentru dobânzile la depozite, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM). „Dacă ne uităm la piaţă, se practică dobânzi tot mai mici la nivelul creditelor în lei pentru companii, dar și populație. Pe de altă parte, persoanele care ţin banii în depozite vor avea dobânzi real joase, însă vestea bună este că cei care vor credite se vor împrumuta mai ieftin”, apreciază experții, informează MOLDPRES.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele în monedă naţională acordate de băncile moldoveneşti a coborât în luna martie 2018 la un nou minim istoric, de 9,35 la sută anual, după ce în prima lună a anului a fost de 9,80 la sută.

Este a cincea lună consecutiv, când dobânda se menține sub 10 la sută. Reintrarea inflației pe un trend de scădere, care a ajuns sub ținta BNM, și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către banca centrală vor împinge ușor în jos dobânzile la creditele în lei, sunt de părere experții financiari.

Pe fondul reducerii ratei dobânzii, agenții economici și populația au contractat în luna martie credite bancare în sumă de peste 1.4 miliarde de lei, cu circa 360 milioane de lei mai mult decât în luna precedentă. Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, circa 60 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, a revenit finanțărilor acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 9,67 la sută. În același timp, persoanele fizice au luat de la bănci credite în lei cu o rată medie de 8,84 la sută, iar dobânda medie la împrumuturile pentru imobil a fost de 7,14 la sută.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,69 la sută.

Datele BNM mai arată că rata medie ponderată a dobânzii la depozitele în monedă națională a coborât la 5,12 la sută anual, în martie, față de 5,53 în ianuarie 2018, pe sectorul bancar, iar rata la depozitele populației s-a redus în ultimele trei luni de la 5,67 la 5,32 la sută anual.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18003216

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!