ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul băncilor care oferă credite prin intermediul Programului ”Prima Casă” a ajuns la cinci

13:49 | 04.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Încă o bancă va oferi credite în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă". Eximbank este a cincea instituție financiară care primeşte deja cereri. Celelalte patru bănci implicate în proiect sunt Moldindconbank, Victoriabank, Moldova Agroindbank și Mobiasbancă. Cererile de acordare a creditului ipotecar pot fi depuse în orice filială a băncilor partenere din Chișinău și întreg teritoriul țării, informează MOLDPRES.

Programul ”Prima Casă”, lansat la 26 martie, este un proiect social prin care statul dorește să sprijine în mod direct pe toți tinerii care vor să achiziționeze o locuință. Produsul este mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare întrucât statul acordă garanții în acest program, iar beneficiarul achită un avans iniţial de doar 10 la sută, de trei ori mai mic decât la creditele ipotecare obişnuite.

Beneficiar al programului”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil cu destinația locativă sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul  vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani.

Deja în Bugetul de stat pentru 2018 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei care acoperă aproximativ 5 la sută din creditele ipotecare care ar putea fi acordate prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă” în acest an. 

Implementarea programului este realizată prin intermediul Organizației de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii care este delegată să emită garanții în numele şi pe contul statului, în favoarea băncilor finanțatoare, care acordă credite ipotecare persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe, acceptate în cadrul Programului.

Aproximativ zece mii de familii sunt aşteptate să aplice la programul Prima Casă în anul 2018. Guvernul intenționează să propună modificări la actele normative și legislație care ar viza riscul valutar, extinderea numărului de persoane a căror venituri pot fi luate în calcul la eliberarea creditelor, cu rudele de gradul II, dar și includerea în Program nu doar a angajaților, dar și a întreprinzătorilor.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18003641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!