ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială estimează o creștere a economiei moldovenești cu 3,8 la sută, în anul 2018

13:04 | 17.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Economia moldovenească va înregistra o creștere robustă, pe termen mediu, dar aceasta va fi sub nivelul mediei istorice. Economia Republicii Moldova va crește cu 3,8 la sută, în anul 2018 și 3,7 la sută în 2019, fiind alimentată de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor, s-a anunțat astăzi într-o conferință de presă ținută de Oficiul de la Chișinău a Băncii Mondiale (BM), informează MOLDPRES.

„La fel, condițiile favorabile externe vor stimula exporturile, dar ca și în anul 2017, impactul din partea exporturilor va fi negativ, fiindcă odată cu creșterea consumului, vom avea o majorare a importurilor, iar ponderea mare a acestora în Produsul Intern Brut (PIB) va duce la un impact negativ asupra creșterii PIB-ului”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

Potrivit acestuia, creșterea reală a transferurilor publice și redresarea anunțată a cheltuielilor de capital, cu accentul pe sectorul rutier, vor sprijini avansul economic, „în special în anul electoral 2018”. Expertul BM consideră că odată cu asanarea sectorului financiar, îmbunătățirea condițiilor de creditare, „vom avea o influență din ce în ce mai însemnată și pozitivă din partea investițiilor private”.

Creșterea prognozată pentru 2018 și 2019 este sub media istorică de 4,6 la sută, se menționează în raportul privind perspectivele economiei moldovenești pe termen mediu. Conform scenariului de bază, se estimează că deficitele fiscale vor rămâne, pe termen mediu, sub pragul de 2,5 la sută, iar în anul 2018 la nivel de 3,0 la sută din PIB.

Banca Mondială menționează că aprecierea monedei naționale stimulează importurile și va avea, pe termen mediu, un impact asupra deficitului de cont curent, care va crește,  „însă nu va ajunge la nivelul mediilor istorice, din cauza situației favorabile pe piețele externe”. Rata inflației se va situa în 2018 la limita de jos a nivelului de țintire a inflației BNM de 5 plus/minus 1.5 puncte, urmare a reducerii prețurilor reglementate și altor factori.  

Instituția financiară internațională estimează că rata sărăciei, așa cum o măsoară Banca Mondială la 5,5 dolari SUA pe zi la paritatea puterii de cumpărare, „va scădea destul de semnificativ”, cu 4.6 puncte procentuale și va înregistra la sfârșitul anului 2019 cifra de 11,7 la sută.

Cu referire la riscuri la scenariul de bază al prognozei, Banca Mondial subliniază că există „riscuri interne și externe semnificative”, ce derivă din structura și dimensiunile economiei moldovenești care depinde de partenerii comerciali și orice schimbare în aceste țări „ar putea afecta remiterile și exporturile”. Pe plan intern, provocările țin de condițiile meteorologice de care depinde sectorul agricol. Un alt risc vine de la transparența acționariatului, guvernanța în sector per total, în pofida că s-au făcut reforme în acest sector. Banca Mondială susţine că este important „să se continue reformele și să se consolideze transparența în acest sector”.

În opinia experților Băncii Mondiale, chiar dacă autoritățile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Moldova are nevoie de o creștere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din țările din UE. „Pentru ca acest lucru să se întâmple, Moldova are nevoie de reforme profunde de transformare, care vor crea locuri de muncă noi și mai bune în sectorul privat și, în consecință, vor crea spațiu pentru nevoile investițiilor publice”, se arăta în raportul Băncii Mondiale.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18004077

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!