ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

09:29 | 18.05.2018 Categorie: Comunicate

Întâlnire trilaterală la Roma pentru consolidarea cooperării vamale dintre Moldova, Italia și Ucraina

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie se află, în perioada 17-18 mai, la Roma pentru a stabili noi oportunități de cooperare cu autoritățile vamale din Italia și Ucraina.

Vizata delegației Serviciului Vamal a debutat ieri cu o întrevedere a Directorului General, Vitalie Vrabie cu Giovanni Kessler, Director General al Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, și Miroslav Prodan, Președinte interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei.

Din delegația Vămii moldovenești face parte și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care a activat anterior circa 20 de ani în cadrul autorității vamale a Italiei, iar din februarie 2016 consiliază Serviciul Vamal al Republicii Moldova în implementarea principalelor condiționalități prevăzute la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător a Acordului de Asociere RM-UE.

Principalele teme de discuții au vizat cooperarea vamală bilaterală și multilaterală, în special cu referire la schimbul de informații și experiență în mai multe domenii de interes comun, precum simplificarea procedurilor vamale, perfecționarea tehnologiilor de control vamal în baza analizei de risc, dezvoltarea infrastructurii vamale etc.

Directorul General al Serviciului Vamal din Republica Moldova i-a mulțumit lui Giovanni Kessler pentru deschiderea manifestată în raport cu Vama moldovenească, inclusiv în perioada deținerii, de către acesta, a funcției de Director General al Oficiului European Antifraudă (OLAF). Totodată, șeful Vămii moldovenești a menționat aportul experților italieni în realizarea mai multor proiecte importante pentru autoritatea vamală, între care proiectul Twinning privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit și a Ghișeului Unic, lansat la 21 noiembrie 2017. ”De o susținere consecventă beneficiem deja de mai mult de doi ani și din partea Înaltului Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care are o experiență notorie în domeniul administrării vamale și ne ajută astfel să aplicăm cele mai bune practici europene”, a subliniat Vitalie Vrabie.

Vitalie Vrabie a menționat și contribuția Ambasadei Italiei la Chișinău, precum și a Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Italiană, în demersurile de dezvoltare a dialogului dintre Vamă și mediul de afaceri italian.

De asemenea, Directorul General a remarcat buna colaborare cu autoritatea vamală din Ucraina, inclusiv prin interacțiunea stabilită de efectuarea controlului comun la frontiera celor două state.

În replică, Giovanni Kessler a menționat că acest format de discuții reprezintă o bună oportunitate pentru dinamizarea cooperării multilaterale și identificarea altor posibilități de interacțiune. La rândul său, președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan a declarat că mizează pe o eficientizare a colaborării instituite și că va depune toate eforturile pentru a dezvolta acest dialog.

Conform agendei de lucru, astăzi, delegațiile vor vizita Centrul de inteligență al administrației vamale italiene, unde se vor informa despre principiile de organizare a acestuia, măsurile de investigații speciale și tehnologiile de verificare și monitorizare aplicate. După asta, vor merge în postul vamal ”Civitavecchia”, pentru a se documenta referitor la experiența vameșilor italieni în ceea ce privește controlul și scanarea containerelor transportate pe cale maritimă.

Importanța intensificării cooperării vamale dintre Republica Moldova și Italia este determinată de creșterea continuă a schimburilor comerciale dintre cele două state. În primul trimestru al acestui an, țara noastră a importat din Italia mărfuri în valoare de 81,5 milioane lei, cu 31% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În același timp, volumul exporturilor destinate Italiei au ajuns la 92,4 milioane de dolari, înregistrând, astfel, o creștere de 56% comparativ cu același interval al anului 2017.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!