ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Apărării

12:09 | 18.05.2018 Categorie: Comunicate

Dialog moldo-leton pe dimensiunea apărării la Riga

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Miniştrii Apărării ai Republicii Moldova şi Letoniei, Eugen Sturza şi, respectiv, Raimonds Bergmanis, au trecut în revistă cooperarea bilaterală pe segmentul militar în cadrul unei întrevederi desfăşurate joi, 17 mai, la Riga.

În acest sens, ministrul Sturza a accentuat necesitatea consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două armate şi preluarea experienţei Letoniei în procesul de reformare a sectorului de apărare din Republica Moldova.

De asemenea, Eugen Sturza a apreciat succesele Letoniei în construcţia forţelor de apărare şi integrarea eficientă a acestei ţări în eforturile UE şi NATO de asigurare a păcii şi securităţii pe continentul european. Ministrul Sturza a exprimat interesul în schimbul de experienţă, în contextul intenţiei Armatei Naţionale de a avansa în contribuţia sa la eforturile UE de asigurare a păcii internaţionale. Miniştrii au discutat contextul de securitate în regiunea Europei de Est, şi necesitatea unor eforturi comune de a face faţă acestora.

Raimonds Bergmanis, la fel, a menţionat deschiderea Ministerului Apărării leton de a consolida cooperarea pe linia apărării între statele noastre. El a apreciat înalt participarea Republicii Moldova la operaţiunea KFOR şi a indicat că acest tip de cooperare a fost foarte util şi pentru forţele armate letone.

În capitala Letoniei, Eugen Sturza s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei de Apărare, afaceri interne şi combatere a corupţiei din Parlamentul leton, Ainars Latkovskis, şi a vizitat Centrul de excelenţă NATO în domeniul comunicării strategice.

De notat că Ministrul Apărării al Republicii Moldova efectuează o vizită în Estonia, Letonia şi Lituania, în perioada 14-19 mai.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!