ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul ”Prima Casă 2” a fost supus dezbaterilor publice

13:40 | 18.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Programul ”Prima Casă 2” a fost supus dezbaterilor publice, iar în următoarea lună ar putea fi scos în regim operaţional. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Finanţelor Octavian Armaşu în cadrul unei emisiuni TV, comunică MOLDPRES.

Potrivit şefului de la Finanţe, pentru programul ”Prima Casă 2” în buget a fost prevăzută suma de 20 de milioane de lei, însă aceasta va putea fi ajustată în caz de necesitate.

“Anul acesta putem să subvenţionam aproximativ 2200 de oameni. Dacă cererea va fi mai mare decât am crezut noi, bugetarii rămân în rând şi imediat, în ianuarie 2019, vor fi subvenţionați”, a spus Armaşu.

Oficialul a specificat că eligibili pentru programul ”Prima Casă 2” vor fi tinerii care activează în instituțiile statului de cel puţin un an și nu au sancțiuni disciplinare. În cazul în care persoana este transferată de la o instituţie de stat la alta, aceasta continuă să beneficieze de această subvenţie, important este să lucreze în sectorul public, dacă pleacă la privat atunci este pe cont propriu.

“Dacă persoana a achitat creditul în avans, înseamnă că starea lui financiară s-a îmbunătăţit și, respectiv, statul va stopa subvenționarea acestuia“, a adăugat Armaşu. 

În cadrul programului ”Prima Casă 2” statul compensează, printr-un ajutor nerambursabil, jumătate din valoarea imobilului achiziţionat de angajaţii structurilor statului. Cealaltă jumătate şi plata dobânzilor urmează să fie achitată de angajat. Regulile de participare la program sunt aproape identice cu cele din programul ”Prima Casă”, poate fi procurată orice locuință care este dată în exploatare, indiferent de unde se află, la sat sau la oraș, însă costul ei nu trebui să depăşească 500 mii de lei.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18004133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!