ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Procuraturii Generale

14:53 | 18.05.2018 Categorie: Comunicate

Procurorul General al Republicii Moldova participă, în calitate de observator, la Reuniunea procurorilor generali din UE

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. La invitaţia Procurorului General al Franţei, Jean-Claude Marin, Procurorul General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, participă la Reuniunea Reţelei Procurorilor Generali şi şefilor instituţiilor echivalente din cadrul instanţelor judecătoreşti supreme din statele membre ale Uniunii Europene (Reţeaua NADAL), care se desfăşoară în perioada 17–18 mai, la Paris, Republica Franceză.

Principalele subiecte abordate în cadrul evenimentului sunt: protecţia datelor din perspectiva cooperării judiciare în cadrul Uniunii Europene, combaterea terorismului, analiza jurisprudenţei recente a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene etc.

De asemenea, în cadrul întrunirii, membrii Reţelei NADAL au acceptat aderarea Procuraturii Republicii Moldova la această structură europeană, prin conferirea statutului de observator permanent.

Potrivit lui Eduard Harunjen: „Acceptarea Procuraturii Republicii Moldova, în calitate de observator al Reţelei NADAL, este un vot de înaltă încredere, acordat procurorilor din Moldova. Este o nouă etapă şi o platformă excepţională pentru un parteneriat dinamic cu colegii din statele membre ale Uniunii Europene, care va facilita eforturile organelor de drept în combaterea crimelor transfrontaliere organizate şi posibilităţile acumulării probelor în spaţiul european”.

Colaborarea Procuraturii Republicii Moldova cu instituţiile similare din arealul european, reprezintă un punct-cheie atât în sensul vectorului de integrare europeană al Republicii Moldova, cât şi sub aspectul preluării bunelor practici pentru modernizarea instituţională şi dezvoltarea raporturilor de asistenţă juridică internaţională în materie penală, în corespundere cu standardele europene.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!