ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene

15:49 | 18.05.2018 Categorie: Comunicate

MAEIIE a găzduit masa rotundă privind cooperarea în cadrul Strategiei Dunării

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) şi formele de cooperare în cadrul acesteia, au fost discutate la masa rotundă organizată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în contextul vizitei în Republica Moldova a Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

În debutul reuniunii, secretarul de stat Daniela Morari a menţionat că: „Cooperarea regională reprezintă un mecanism important complementar al procesului de realizare a prevederilor Acordului de Asociere. În acest sens reiterăm interesul major al ţării noastre pentru procesul implementării angajamentelor asumate în cadrul organizaţiilor şi iniţiativelor regionale şi subregionale din Europa Centrală, Sud-Est, arealul Dunării şi regiunea extinsă a Mării Negre”.

De asemenea, Daniela Morari a ţinut să sublinieze importanţa participării Republicii Moldova în cadrul SUERD – un format adiţional pentru preluarea bunelor practici, la nivel regional, contribuind la consolidarea capacităţilor de gestionare a proiectelor şi programelor la nivel naţional. Demnitarul şi-a exprimat convingerea că o participare mai activă şi mai amplă a Republicii Moldova în programele şi proiectele oferite de cadrul SUERD este chemată să consolideze un instrumentar complimentar pentru implementarea plenară a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

La reuniunea de astăzi au participat reprezentanţi ai structurilor guvernamentale şi organizaţiilor non-guvernamentale implicate în procesele realizării Strategiei Dunării, dar şi în alte proiecte de dezvoltare regională. Participanţii la for au efectuat un schimb de opinii referitor la ultimele evoluţii politice şi economice în regiunea Dunării şi impactul acestora asupra procesele de dezvoltare regională cu participarea activă a Republicii Moldova.

În acest context, vorbitorii au relatat că pe parcursul ultimilor ani Republica Moldova și-a consolidat contribuția sa în procesul de implementare a Strategiei, îndeosebi prin sporirea participării împreună cu Republica Austria la Prioritatea nr. 9 ”Investiția în Oameni și Capacități”. Astfel, au fost obținute rezultate notorii în domeniul ajustării educației vocaționale la cerințele pieții și mediului de afaceri, precum și identificarea unor noi oportunități de mobilitate academică și cea a experților din diverse domenii la nivelul regiunii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!