ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

18:12 | 18.05.2018 Categorie: Comunicate

Ministrul Monica Babuc a întreprins o vizită de lucru în raionul Șoldănești

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Șoldănești, în cadrul căreia a avut întâlniri cu conducerea și primarii localităților din raion, șefii subdiviziunilor desconcentrate, cadre didactice, manageri și specialiști ai instituțiilor de cultură locale, cetățeni, în total peste 150 de persoane.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă principalele realizări ale Guvernului, printre care: deblocarea finanțării externe și stabilizarea economiei, indexarea pensiilor, reducerea cu 20% a tarifului la gaze, majorarea salariilor medicilor și a cadrelor didactice, reforma Guvernului, demararea Programelor ”Prima Casă” și ”Drumuri bune pentru Moldova”, care prevede reabilitarea a circa 1200 km de drumuri ș.a.

Totodată, ministrul a vorbit despre principalele reforme inițiate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, precum: eficientizarea și debirocratizarea sistemului educațional prin aprobarea Nomenclatorului tipurilor de documentației școlare și rapoarte în învățământul general; reevaluarea și revizuirea a curricula școlară; aprobarea Metodologiei privind repartizarea timpului de muncă al personalului didactic din învățământul general; efectuarea procedurii de consultare a opiniei elevilor, cadrelor didactice și părinților cu privire la necesitatea introducerii uniformei școlare.

Monica Babuc a amintit și despre faptul că, începând cu acest an, cursurile de formare continuă a cadrelor didactice din învățământul general sunt gratuite și numai în 2018 vor fi cca 16 mii de beneficiari. În acest sens, oficialul a încurajat pedagogii să-și identifice nevoile de perfecționare profesională și să opteze pentru cursuri de formare continuă oferite de cele 15 Centre aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Discuțiile au mai vizat posibilitatea aplicării la diverse proiecte care oferă mai multe şanse de a accede la surse de finanţare internă şi externă. În context, ministrul a făcut apel către oamenii de cultură și primarii prezenți la întâlnire să aplice la proiectele culturale finanțate din bugetul de stat.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!