ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Previziuni pentru zilele de sâmbătă-luni, 19-21 mai 2018

18:21 | 18.05.2018 Categorie:

EVENIMENTE ÎN CADRUL ȚĂRII

Sâmbătă, 19 mai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la conferinţa organizată de Comisia pentru mass-media şi relaţii cu publicul din cadrul Consiliului Societăţii Civile pe lângă preşedintele Republicii Moldova cu tema „Mass-media în Moldova: după limita de supravieţuire”.

Ora 10.00, Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16.

***

Parlamentul va participa la Orășelul European 2018, organizat în premieră la Ungheni de Delegația UE în Republica Moldova. 

Ora 13.00, municipiul Ungheni, Piața Independenței. 

***

Parlamentul organizează expoziții de fotografii, prezentarea colecției de mașini de epocă a Legislativului și proiecții de filme cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

Orele 19.00-22.00, scuarul Parlamentului.

***

Premierul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, vor participa la deschiderea Orăşelului European 2018 la Ungheni.

Ora 13.00, or. Ungheni, Piaţa Independenţei, str. Naţională.

***

Premierul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, vor susține un briefing de presă.

Ora 14.30, or. Ungheni, Piaţa Independenţei, str. Naţională.

***

Centrul militar teritorial Edineţ, împreună cu autorităţile publice locale, organizează jocurile militar-sportive „Pe meleagurile natale”.

Ora 8.00, oraşul Edineţ, Stadionul central.

***

Cu ocazia Zilei Europene de prevenire a obezități, va fi organizat evenimentul social-sportiv „Mișcare pentru sănătate”, care va include jocuri sportive, acțiuni de informare și flash-mob.

Ora 9.00, Piața Marii Adunări Naționale.

***

Peste 100 de voluntari vor participa la vopsirea gardului școlii din Peresecina, iar alții 50 vor salubriza centrul comunei Lozova.

Ora 9.00, s. Peresecina, Orhei.

***

La Chișinău se va desfășura festivalul ”Urban Generation” - primul eveniment la care vor participa artiști Graffiti, dansatori Hip-Hop Pro, tineri din Chișinău, Tiraspol și Bender care practică Streetball și Parkour.

Ora 12.00, scuarul Ștefan cel Mare și Sfânt.

***

În Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc deschiderea oficială a programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018.

Ora 15.00.

***

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei invită la manifestările prilejuite de Noaptea Europeană a Muzeelor.

Orele 18.00-00.00, str. 31 August, 115.

***

Centrul de Cultură şi Istorie Militară organizează Noaptea Muzeelor.

Orele 20.00-24.30, str. Tighina 47.

***

În cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018, va avea loc Concertul de muzică tradițională vest-africană prezentat de Ansamblul „Tamala”. 

Ora 21.00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Duminică, 20 mai

Vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni (raionul Hâncești), comuna Volovița (raionul Soroca), comuna Jora de Mijloc (raionul Orhei) și comuna Pârliţa (raionul Ungheni).

***

Secţia administrativ-militară Glodeni, împreună cu autorităţile publice locale, organizează jocurile militar-sportive „Pe meleagurile natale”.

Ora 8.30, satul Balatina, raionul Glodeni.

***

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi va participa la alegerile locale noi din 20 mai.

Ora 9.30, sectorul Râșcani, secția de votare № 231 din str. Studenților 7, blocul nr. 3 al Universității Tehnice din Moldovei.

***

Candidatul PSRM la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, va participa la alegerile locale noi din 20 mai.

Ora 10.30, sectorul Buiucani, secția de votare № 1/096, str. Ion Pelivan 22.

***

Asociația obștească „Casa de acasă” organizează festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”. Festivalul va avea loc la Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în satul de baștină al marelui poet Dumitru Matcovschi.

***

Echipa Run Pink Moldova organizează Maratonul Run Pink Moldova 2018, care are ca scop solidaritatea cu femeile diagnosticate cu cancer mamar, cât și colectarea de fonduri ce vor fi direcționate către confecționarea perucilor pentru femeile care și-au pierdut podoaba capilară în urma chimioterapiei și a tratamentelor specializate. 

Ora 11.00, parcul Valea Morilor. 

Luni, 21 mai

Parlamentul organizează atelierul de lucru ”Cum să devin deputat”. 25 de tineri, membri ai Consiliului Național al elevilor din învățământul profesional tehnic vor fi încurajați de deputați să se implice în procesele politice și electorale. În cadrul dezbaterilor va fi simulată procedura de prezentare a unui proiect de lege în prima lectură. Evenimentul este organizat în parteneriat de Comisia juridică, numiri și imunități și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu ocazia Zilei Parlamentului Republicii Moldova, marcată anual pe data de 23 mai.

Ora 10.00, Parlamentul Republicii Moldova.

***

Președintele Parlamentului Andrian Candu va efectua o vizită de lucru la Sângerei, unde va discuta cu conducerea raioanelor Sângerei, Fălești și Telenești, cu agenții economici din cele trei raioane, precum și cu rezidenții Incubatorului de Afaceri de la Sângerei.

Ora 11.00, Consiliul raional Sângerei, str. Independenței, nr. 111. 

***

Va avea loc şedinţa operativă a serviciilor municipale.

Ora 8.30, Sala Rotundă a Primăriei.

***

În perioada 21-25 mai 2018, în premieră, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” se va desfăşura Laboratorul de Ştiinţe Bayer - proiect educaţional internaţional derulat în ţările Uniunii Europene, menit să demonstreze copiilor că ştiinţa poate fi distractivă, prin intermediul unor experimente atractive.

Ora 9.00, Blocul didactic central, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165, Sala roşie, et. 4.

***

În perioada 20-24 mai 2018 la Chișinău va avea loc Congresul Internațional Culturi Oleaginoase şi Proteice, organizat de către Asociaţia Ştiinţifică a Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova în colaborare cu Societatea Europeană de Cercetare în Ameliorarea Plantelor, în cadrul căruia vor fi abordate aspecte inovaționale privind dezvoltarea durabilă și valorificarea eficientă a resurselor genetice.

Deschiderea oficială a congresului va avea loc la ora 10.00, sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt, 1. 

***

Agenția de inspectare și Restaurare a Monumentelor invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Colaborarea Franța-Moldova: un patrimoniu comun, obiective comune”.

Ora 10.00, sala de conferinţe a Agenţiei de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.

***

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării împreună cu reprezentanții proiectului ”Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”, implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ și finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare  lansează campania națională de informare „Înveți, Muncești, Câștigi!”, dedicată promovării unui concept inovativ în învățământul profesional tehnic destinat tinerilor din Moldova – Învățământul Dual.

Ora 15.00, Școala Profesională Orhei, str. 31 August 80, Orhei.

(Editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!