ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni a fost inaugurat Orășelul European

19:54 | 19.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip, însoțit de Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu și Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, au inaugurat astăzi Orășelul European la Ungheni. Oficialii au vizitat corturile instituțiilor de stat, ale proiectelor realizate de UE în țara noastră și ale producătorilor autohtoni care și-au dezvoltat afacerile cu sprijin european, informează MOLDPRES. 

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, Premierul a subliniat că Ungheniul este un oraș cu adevărat european și o „capitală a proiectelor europene” în ceea ce privește infrastructura. Pavel Filip a menționat construcția Judecătoriei Ungheni, gazoductul Iași-Ungheni, interconexiunea sistemelor electroenergetice, construcția de poduri, noile proiecte pilot pentru dezvoltarea regiunilor Ungheni și Cahul.

„Aceste proiecte vor face conexiunile să devină mult mai trainice, astfel încât Republica Moldova să fie conectată ireversibil la Uniunea Europeană. Acesta este scopul Guvernului pe care am onoare sa-l conduc: parcursul european să devină unul ireversibil pentru noi până la sfârșit de mandat”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a exprimat recunoștința pentru suportul oferit de UE și a specificat că există încă un potențial foarte mare în ceea ce privește dezvoltarea regională, pe care Republica Moldova trebuie să-l valorifice.

Comisarul European pentru Politica Regională a accentuat că UE oferă asistență semnificativă regiunii Ungheni, pentru că este regiunea de frontieră a UE. „Astăzi la Ungheni sunt prezente șapte ambasade ale statelor membre ale UE și aproximativ 15 proiecte care oferă asistență și sprijin din partea UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a precizat Corina Crețu. Printre proiectele de succes au fost relevate Academia de business pentru femei, programul de sprijin bugetar privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, cele peste o sută de investiții în programul european pentru agricultură și dezvoltare rurală și finanțarea construcției drumului de ocolire a orașului Ungheni.

„UE dorește să facă și mai mult, sunt planificate noi investiții de 4 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare și pentru modernizarea liceului „Mihai Eminescu”. Vă invit pe toți să priviți cu încredere și deschidere spre UE și să ne asumăm împreună această responsabilitate de a ajuta Republica Moldova să-și continue drumul european”, a declarat Corina Crețu. 

Orășelul European din Ungheni a oferit vizitatorilor posibilitatea de a se informa despre proiectele de dezvoltare sprijinite de UE în țara noastră, de a cunoaște diversitatea culturală și bucătăria europeană. De asemenea, evenimentul a inclus lecții de limbi străine, ecranizări de filme și spectacole muzicale.

img18004175

img18004175

img18004175

img18004175

img18004175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!