ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

09:12 | 20.05.2018 Categorie: Comunicate

,,Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2018

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Aseară, cu ocazia ,,Nopții Europene a Muzeelor”, cca 70 de muzee și instituții culturale din toată țară și-au deschis larg ușile. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a avut drept scop sporirea interesului și familiarizarea publicului cu colecţiile muzeelor, dar și sensibilizarea societății în privința problemelor cu care se confruntă instituțiile muzeale.

La evenimentele dedicate ,,Nopții Europene a Muzeelor” a participat și Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul culturii, care a vizitat Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Oficialul a menționat importanța muzeelor în viața culturală și a îndemnat toți concetățenii să le viziteze, redescoperind astfel tezaurul poporului nostru.

Și în acest an, programele instituțiilor muzeale au cuprins activități variate, ce au scos în evidență patrimoniul cultural local și național. Totodată, publicul a avut ocazia să se delecteze cu recitaluri de muzică, proiecţii de filme şi animaţii, ateliere pentru copii, prezentări și spectacole, care au completat într-un mod inedit programul acestei nopţi speciale, transformând vizitarea expoziţiilor muzeale în experienţe de neuitat.

Menționăm că muzeele din Republica Moldova participă deja al 14-lea an consecutiv la această manifestare de amploare, reuşind să atragă un public tot mai mare şi mai divers. Din 2014, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care și-a propus prin această acțiune extinderea evenimentului la nivel de ţară şi cooptarea în organizarea şi desfăşurarea acestuia a diverselor instituţii de profil – teatre, biblioteci, alte instituții culturale. Cu prilejul ,,Zilei Internaționale a Muzeelor” și ,,Nopții Europene a Muzeelor”, în perioada 14-27 mai, 66 de muzee și instituții culturale din 18 raioane au pregătit programe speciale.

,,Noaptea Europeană a Muzeelor” este un eveniment de succes, iniţiat în anul 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Până în prezent, la această sărbătoare au aderat peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!