ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii Promo-LEX au constatat încălcări în desfăşurarea procesului electoral

10:08 | 20.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Misiunea de observare Promo-LEX a constatat mai multe încălcări în desfăşurarea procesului electoral din cadrul alegerilor locale noi desfășurate în șapte localități ale țării. Declaraţia a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, accesul tuturor observatorilor Promo-LEX a fost asigurat în cadrul secțiilor de votare.

„În apropierea a 11 dintre cele 375 de secții de votare au fost identificate afișe electorale, fapt ce constituie o încălcare. Există 27 de secții care au fost deschise cu o întârziere de până la 15 minute. Totodată, în 15 secții de votare urnele nu au fost sigilate corespunzător. În cinci dintre secții numărul buletinelor de vot este mai mare decât 3000, ceea ce constituie o încălcare. La fel, au fost depuse în jur de 1500 de cereri de votare la domiciliu", a spus Postică.

Șeful misiunii de observatori Promo-LEX a specificat că în 15 secții de votare a fost atestată prezența nejustificată a unor persoane. „A fost sesizat și un caz de transportare organizată a alegătorilor în localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei. La fel, în 42 de secții de votare buletinele nu sunt păstrate în locuri sigure. Au existat și două cazuri de deficiențe în listele electorale - înregistrarea persoanelor necunoscute pe anumite adrese. Totodată, în patru secții de votare nu există toate materialele necesare pentru desfășurarea procesului electoral. De asemenea, au fost sesizate mai multe deficiențe tehnice în sistemul de alegeri. La Chișinău a fost stabilit un caz de fotografiere a buletinului de vot", a afirmat Pavel Postică.

Misiunea Promo-Lex a delegat observatori în toate cele 375 de secții de votare din localitățile unde astăzi au loc alegeri locale noi. Aceștia vor monitoriza procesul electoral începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la numărarea voturilor. La fel, există echipe mobile ce monitorizează procesul electoral în afara secțiilor.

Astăzi, au loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni (raionul Hâncești), comuna Volovița (raionul Soroca), comuna Jora de Mijloc (raionul Orhei) și comuna Pârliţa (raionul Ungheni).

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18004181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!