ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ancheta cu privire la presupusul amestec rusesc în alegerile din SUA s-ar putea încheia la 1 septembrie

09:02 | 21.05.2018 Categorie: Externe

Washington, 21 mai. /MOLDPRES/. Avocatul preşedintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, afirmă că ancheta privind posibila complicitate între Rusia şi echipa de campanie a actualului lider de la Casa Albă s-ar putea încheia la 1 septembrie, au relatat mai multe media americane, citate de AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Fostul primar al New York-ului a declarat că echipa procurorului special Robert Mueller intenţionează să pună capăt anchetei la această dată şi a făcut cunoscut acest termen acum două săptămâni, a informat New York Times.

Canalul de televiziune Fox News l-a citat pe avocat, potrivit căruia procurorul Mueller a spus echipei juridice a lui Donald Trump că ancheta ar putea fi terminată până la 1 septembrie, deşi acest termen este condiţionat de audierea preşedintelui american de către procurorul special la mijlocul lunii iulie.

Rudy Giuliani şi-a exprimat speranţa ca ancheta să fie finalizată înainte de alegerile la jumătatea mandatului pentru Congres în noiembrie cu scopul ca aceasta să nu afecteze şansele republicanilor, conform Fox News.

"Nu doriţi o repetare a situaţiei alegerilor din 2016 cu publicarea unor rapoarte contrare, despre care în final se ştie în ce măsură afectează o alegere", a declarat Giuliani pentru Times.

Fostul director al FBI, James Comey - destituit de Trump anul trecut - anunţase că FBI urma să redeschidă o anchetă asupra utilizării abuzive a poştei electronice private de către Hillary Clinton cu 11 zile înaintea votului prezidenţial din 2016, scurgeri de informaţii care s-ar putea să-i fi afectat alegerea.

Donald Trump, care a descris în mai multe rânduri ancheta drept o "vânătoare de vrăjitoare", o consideră o pată asupra preşedinţiei sale şi vrea să o vadă terminată cât mai rapid.

Fostul şef al campaniei sale, Paul Manafort, primul său consilier pe probleme de securitate naţională, Michael Flynn, şi mai mulţi asistenţi din campanie au fost prinşi în vârtejul acestei anchete a procurorului special, fie pledând vinovat, fie încheind un acord sau apărându-şi cauza în faţa tribunalelor.

Dar după un an de la începerea anchetei, marile semne de întrebare rămân fără răspuns: campania lui Trump s-a aliat cu Kremlinul pentru a falsifica alegerile din 2016? Ce ştia preşedintele şi când a aflat? A obstrucţionat el justiţia? Un preşedinte în exerciţiu poate fi inculpat? - se întreabă France Presse. 

(Editor A. Răileanu)

img18004211

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!